Hogeschool PXL ontslaat wetenschapper Sam Brokken na uitzending Zevende Dag

Een andere mening? Buiten!

“We hebben een verschillende mening over de invulling van zijn functie”, zegt directeur Ben Lambrechts van de Hasseltse hogeschool PXL die lector Sam brokken ontslaat. Volgens de traditionele katholieke methodiek gaat hij de directeur vervolgens niet in op de vraag of de mening van Brokken over de vaccinatiecampagne iets met het ontslag te maken heeft.

Vreemd genoeg staat de academische wereld niet op zijn kop nadat hun collega wordt ontslagen omdat hij een mening heeft. Integendeel het is net de mening waar ze over struikelen.

Goed anderhalve maand geleden ging onderzoeker en lector gezondheidswetenschappen, Sam Brokken in ‘De Zevende Dag’ in discussie met epidemioloog Pierre Van Damme. Brokken zei toen dat de jonge, gezonde bevolking onder de zestig jaar aangepraat wordt om zich te laten vaccineren, terwijl 98 procent bij een besmetting nauwelijks of geen symptomen vertoont. Bovendien betwijfelde hij ook dat een vaccin zou beschermen tegen het doorgeven van het virus.

Die afwijkende mening werd hem niet in dank afgenomen. Het is al een tijdje bon ton dat wie zich binnen de academische wereld keert tegen de standpunten van de ‘experten’, met pek en veren wordt afgevoerd. Denk maar aan gezondheidseconoom Lieven Annemans die door Van Gucht en Van Ranst tot charlatan werd gedegradeerd.

Ook nu weer waren de reacties vernietigend. “Geen probleem als de media in een reportage proberen weer te geven hoe antivaxxers denken, wat hun wereldbeeld is, …”, reageerde Patrick Loobuyck, politiek filosoof (UAntwerpen/UGent) via sociale media. “Hen in een debat op gelijk niveau zetten met wetenschappers, dat doe je niet.”

En dus beëindigt hogeschool PXL anderhalve maand later de samenwerking met Brokken. De man zegt dat het niet als een verrassing komt en betreurt het dat hij na de uitzending werd weggezet als een antivaxxer. “In de minuut en 49 seconden waarin ik aan het woord kom, heb ik enkel een ethische vraag gesteld over de campagne”, legt Brokken uit aan ‘Het Nieuwsblad’. ”Ik blijf dan ook achter mijn mening staan: laat mensen met een onderliggende aandoening in samenspraak met hun arts beslissen wat wenselijk is voor hun individuele situatie. Die artsen worden nu buitenspel gezet.”

Het is het zoveelste pijnlijke voorbeeld dat de vrije meningsuiting in ons land hoe langer hoe meer slechts een ouderwetse theorie is geworden.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More