Hoeveel mensen heb je nodig voor een kolonie op Mars?

‘Wie stopt met dromen, stopt met leven.’

De mens is de nieuwsgierigste diersoort van onze planeet. We willen alles proberen en alles weten, ook al is het nutteloos. Zullen we ooit op Mars gaan wonen, zullen we de rode planeet ooit koloniseren (en bewogen woord in deze tijd) en biedt Mars ooit een alternatief voor een onleefbaar geworden aarde?

Vragen zonder antwoorden. Maar het neemt niet weg dat we blijven proberen. Waarom likken honden aan hun ballen? Omdat ze dat kunnen! Met reizen naar Mars is dat net zo: omdat we het kunnen. Maar wat kunnen we we? Hoeveel mensen heb je nodig om Mars te koloniseren?

Eeen reis naar Mars duurt ongeveer 500 dagen. Dan heb je behoorlijk wat voorraad in te laden in je ruimteschip en eenmaal aangekomen zal je manieren moeten vinden om die voorraden waar aan te vullen: water, zuurstof, voedsel en energie.

Met hoeveel personen moeten we dat dan doen? Niet te veel, want dan raken de middelen om te overleven snel uitgeput. Maar ook niet te weinig, want dan is de productiecapaciteit te beperkt. Jean-Marc Salotti, professor aan het Institut polytechnique de Bordeaux (INP), berekende het perfecte evenwicht. Volgens Salotti heb je 110 mensen nodig om die klus te klaren. “Het cijfer is gebaseerd op een wiskundige vergelijking tussen de vereiste werktijd om aan alle overlevingsbehoeften te voldoen, en de werktijdcapaciteit van de individuen”, schrijft Salotti in zijn conclusie.

Hoe krijg je 110 mensen tegelijk op Mars? Hoeveel ruimteschepen heb je dan nodig? Voorzie je de mogelijkheid om terug te komen of is het de bedoeling dat die reizigers daar voorgoed zullen wonen?

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More