Hoeveel doden moeten/mogen er vallen om AstraZeneca te verbieden?

34 miljoen vaccinaties, 222 gerapporteerde tromboses, tientallen doden.

Het EMA heeft officieel een link vastgesteld tussen een bloedklonter en het vaccin van AstraZeneca. Als gevolg daarvan gaan verschillende landen geen AstraZeneca-prik meer toelaten aan jongere mensen. Na lang aarzelen heeft ook ons land besloten om een maand lang, enkel mensen ouder dan 55 jaar te vaccineren met het vaccin. Een maand lang, en daarna ?

Het is een lastige vraag. Welk risico zijn we als samenleving bereid te nemen bij de inenting van een vaccin waaraan sommigen kunnen overlijden? Het probleem is dat je voor dit antwoord ‘een mening’ moet hebben en op een mening wil premier Alexander De Croo (Open Vld) zich – naar eigen zeggen – niet baseren om beslissingen te nemen. Cijfers alleen, volstaan niet in dit geval. Ofwel redeneer je: stel dat er één dode zou vallen (slechts één) en die dode is je moeder, zou je het vaccin dan toelaten? Ofwel redeneer je: als het aantal doden door het vaccin lager is, dan het aantal doden die vallen omdat ze niet gevaccineerd zijn, zou je het vaccin dan toelaten?

En zo komen we weer bij de cijfers terecht. De pandemie heeft duidelijk gemaakt dat de wetenschap de mens herleidt tot een een cijfer en een cijfer kent geen emotie. “In dit soort crisissituaties volgt de politiek het best de wetenschap en zich niet laten leiden door emoties”, zegt politicoloog Nicolas Bouteca in ‘Het Nieuwsblad. “Als je het als een wetenschapper bekijkt, dan is het geoorloofd om door te gaan zolang het aantal doden dat door het vaccin zou vallen, lager is dan wanneer we Covid laten woekeren. En dat is heel erg duidelijk het geval.”

Maar is dat wel zo? Kan men exact het verschil berekenen tussen niet- en wel gevaccineerden? Stel dat je een maand volledig stopt met AstraZeneca, hoeveel mensen krijgen dan geen vaccin, zouden potentieel besmet raken en overlijden? Is dat te berkenen?

De kwestie wordt nog moeilijker als je weet dat de tromboses vooral voorkomen bij mensen – en voornamelijk vrouwen – van jonger dan 55 jaar. We hebben van de ‘jongere bevolking’ die minder dodelijk getroffen wordt door Covid-19 een enorm grote solidariteit gevraagd met de oudere kwetsbare bevolking. Gaan we van die groep nu vragen om zich te laten prikken met een middel dat hun dood kan betekenen, hoe zeldzaam het ook is?

Onze regering kiest voor een halve beslissing: een maand lang. Zij volgt de redenering dat door te vaccineren met AstraZeneca je het risico loopt op enkele doden per miljoen. Stop je ermee dan zit je met honderden of mogelijk duizenden doden. En dus gaan we straks weer AstraZeneca toedienen à volonté?

En wat denk jij ?

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More