Hoe zou het nog zijn met de Chinese boom van prinses Elisabeth?

Zo, koning Albert II heeft gesproken. Niet over zijn jongste dochter Delphine, maar over zijn grootmoeder koningin Elisabeth.

We hebben gehoord dat de excentrieke koningin Elisabeth de jonge Paola via een spiegel gekeurd heeft. Dat kunnen we geloven. Dat beide dames – ondanks het enorme leeftijdsverschil – overeenkwamen, klopt ook. Ze trokken zich beiden niets aan van de conventies en van het protocol. Elisabeth noemde Paola zelfs haar zonnestraaltje uit Italië. Dat ruikt natuurlijk een beetje naar schelmerij, zeker als je weet dat de Duitse Elisabeth uit Beieren komt.

Waar Albert de bal wel verkeerd slaat – maar dat is te begrijpen op zijn hoge leeftijd – is dat Elisabeth als een surrogaatmoeder voor hen zorgde na het overlijden van Astrid in 1935. Dat klopt niet. Er was maar een surrogaatmoeder en dat was Lilian Baels. Zij kwam enkele jaren later in het leven van de jonge prinsen.

Er is wel een link tussen koningin Elisabeth, die stierf in 1965, en prinses Elisabeth die werd geboren in 2001 en dat is een boom. Dat echt gebeurde verhaal zit als volgt in elkaar. “Hij staat er eindelijk! Voor mijn eerste kleindochter, Elisabeth prinses van België, hebben mijn vrouw en ik vlakbij het kasteel (van Losange) een boom geplant. Een Abies Ernestii.” Houtvester Patrick d’Udekem, de vader van Mathilde, kraaide het uit van plezier in het najaar van dat roemruchte jaar 2001.

Patrick: “Dat is een uit China afkomstige boom. Voor 1.250 frank, vervoerskosten inbegrepen, heb ik zo’n exemplaar gekocht in Zwitserland. Ik hoop dat hij wil aarden in het Ardense klimaat”. Zowat 30 euro voor een dergelijke boom, vervoerskosten inbegrepen, is uiteraard geen geld. Dat is goed aangezien de familie d’Udekem aan de zuinige (sommigen zouden stellen: gierige) kant is. Mathilde heeft dat vandaag nog steeds. Heel wat mensen van adel leven overigens zuinig. Het zijn doorgaans geen big spenders, in tegenstelling tot de parvenus en de nouveaux riches (nieuwe rijken).

Patrick jubelde nog net als de eerste dag na de geboorte van Elisabeth. “Wat wil je? Ik ben pas opa. Mijn vrouw verblijft tegenwoordig vaak in Laken bij haar dochter en kleindochter. Ze is beroepsoma geworden. De kleine? Dat gaat schitterend! Een heel rustige baby, die nu al 3,300 kilo weegt en 52,5 centimeter lang is. Een wolkje, ja”.

Een nieuwsgierige journalist vroeg die dag waarom de prinses van België uitgerekend een Chinese boom krijgt en waarom zuinige Patrick er zelfs ruim 30 euro (vervoerskosten inbegrepen) aan wilde uitgeven terwijl de bomen in de buurt van Bastenaken toch gratis in het wild groeien.

Patrick: “Die Chinese komaf van de boom herinnert aan Elisabeths overovergrootmoeder, wijlen koningin Elisabeth, die een kleine eeuw geleden al inzag dat wij een opening moesten zoeken naar die wereldmacht. En die Abies Ernestii heb ik gekozen omdat deze soort wellicht het best aangepast is aan de plaats en het klimaat waar hij moet groeien: in Losange. Nu is hij een meter hoog en vier jaar oud, een zaailing uit China, die twee jaar oud naar Zwitserland werd overgebracht en daar goed floreerde. Dat geeft ons hoop. Het is een groene naaldboom met een blauwachtige zweem – sorry, dat zijn geen politieke kleuren hé! – die erg snel kan groeien. Hij bloeit erg vroeg in het voorjaar en dat kan problemen geven bij vorst in de late lente. Maar ik verzin desnoods wel iets om hem te beschermen.” 

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More