Hoe ver wil Gwendolyn Rutten gaan voor haar ambitie?

Rutten wil zo graag premier worden, maar mag ze van Magnette?

Gwendolyn Rutten wil iedereen ervan overtuigen dat N-VA niet meer wil besturen. Zelfs wanneer Bart De Wever openlijk solliciteert naar de rol van informateur en zelfs al morren de helft van haar blauwe burgemeesters, dan nog wil Rutten gaan voor paars-groen. De vraag is hoe ver Rutten wil gaan voor…ja waarvoor?

Wil Rutten maandag – wanneer Magnette naar de koning gaat – (pre)formateur worden om straks zelf aan het roer gaan staan van een regering met één zetel op overschot? Haar woordvoerder herhaalt dat ze op basis van inhoud zal beslissen. Maar inhoudelijk is het wel heel stil aan de liberale overkant. De slecht gevonden oneliner dat ze over inhoud gaan, heeft ondertussen een baard langer dan die van de kerstman, en is gaan klinken als een zwakke echo van Gwendolyn, waar we alles van te weten komen behalve de inhoud.

Rutten lijkt een beetje van de politieke aardbol verdwenen en schuwt elke mening die de hare niet is. Volgens De Wever is ze telefonisch al weken onbereikbaar. La Rutten stuurt zelfs haar kat naar haar eigen fractievergadering om de morrende andersgelovigen binnen haar partij niet te moeten ontmoeten.

Gwendolyn beseft dat het voor haar persoonlijk een historisch moment is om premier te worden, maar neemt daarmee een enorm risico. Blijkbaar is ze blind van ambitie en ziet ze niet langer dat ze, niet alleen binnen haar eigen partij een opstand ontketent, maar dat ze met haar woordbreuk Vlaanderen verkoopt aan Wallonië. Als paars-groen getekend wordt, dan heeft het grotere Vlaanderen een minderheid in de fedrale regering. Met slechts één zetel op overschot is het geen kwestie van ‘of’ maar van’wanneer’ de regering zonder meerdheid komt te zitten. Paars-groen zal namelijk slechts 76 van de 150 zetels bezetten. Er moet er maar eentje van de 76 tegendraads of ziek zijn en premier Rutten zit met een probleem.

Maar, Magnette kan Rutten ook nog dumpen voor CD&V en cdH. Of, De Wever mag toch als informateur gaan informeren … dan zal ze nog op weinig sympathie van N-VA mogen rekenen.

En dan is het nog maar de vraag of de Waalse zusterpartij MR een krappe meerderheid ziet zitten ? Kersverse voorzitter van de MR, Georges-Louis Bouchez, laat alvast weten van niet. Maar daar zal Rutten zich wellicht minder zorgen om maken. Zij kent immers als geen ander de waarde van het woord van een liberaal.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More