Hoe ver kun je nog rijden als het lichtje van de brandstoftank brandt?

De een rijdt nog lekker verder met een brandend tanklichtje, de ander begint al te panikeren als de tank nog maar half leeg is. Maar weet jij hoe ver je nog kunt rijden als het lampje brandt, en is het wel verstandig om zo lang te wachten?

De Britse vergelijkingssite Compare The Market zocht het voor ons uit. Ze namen zesennegentig modellen van zo’n negenentwintig merken onder de loep. Gemiddeld gaat het lampje branden als de tank nog tien procent vol is. Tegenwoordig laten boordcomputers je exact voor hoeveel kilometers er nog in de tank zit.  Maar ook dit lijkt niet echt te kloppen.

Hoe ver je nog effectief kunt rijden hangt uiteraard ook af van verschillende factoren zoals, de snelheid en het gewicht van de auto. Uit het onderzoek blijkt dat de meeste Britten denken, dat je met een brandend brandstoflampje nog ongeveer veertig kilometer kunt rijden. Maar in werkelijkheid kan je veel verder rijden.

Met deze modellen kom je in ideale omstandigheden nog redelijk ver:

VW Passat: 120 km
Volvo V40: 113km
Ford Mondeo: 112 km
BMW 5-Serie: 109 km
Toyota Prius: 107 km
Mercedes E-klasse: 103 km
Audi Q5: 102 km
Range Rover Sport: 101 km
Mazda 6: 101 km
Audi A6: 99 km

Maar is het wel een goed idee om met een zo goed als lege brandstoftank nog ver te rijden? Het bezinksel dat zich onderaan in de tank bevindt kan ervoor zorgen dat brandstoffilters veel sneller vernieuwd moeten worden. Ook de brandstofpomp kan last ondervinden als er niet meer voldoende in de tank zit. Of met andere woorden: wil je je garagist niet meer dan nodig sponsoren, ga je best tanken wanneer het lampje begint te branden.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More