Zolang moeten Europeanen gemiddeld werken

De huidige de federale regering verhoogde de wettelijke pensioenleeftijd.  Die wordt in 2025 verhoogd tot 66 jaar en in 2030  tot 67 jaar. Maar hoe zit het eigenlijk in de rest van Europa? Hoe lang is iedereen actief voor ze van de welverdiende rust kunnen genieten?

De bedragen van de Belgische pensioenen zijn niet bij de hoogsten. Toch stoppen heel wat Belgen met werken voor de wettelijke pensioenleeftijd, net zoals veel andere Europeanen. Eurostat, het statistiekbureau van de Europese Unie, zocht uit hoeveel jaar iemand die in 2017 vijftien jaar oud is gemiddeld actief zal zijn op de arbeidsmarkt. Conclusie: de gemiddelde duur dat de Europeaan actief werkzaam is in zijn leven, is 36 jaar. De verschillen in Europa zijn echter groot. Zo werkt men in IJsland gemiddeld zo’n 47 jaar, de Italianen gaan gemiddeld na 31,6 jaar met pensioen.

Belgen werken volgens de berekening van Eurostat gemiddeld zo’n 32,9 jaar. Dat is dus volgens het statistiekbureau minder dan de gemiddelde Europeaan. Het is niet duidelijk of men de gewijzigde  leeftijds- en loopbaanvoorwaarden mee in rekening heeft genomen. Deze worden namelijk de komende jaren geleidelijk verhoogd in België. Zo zal je in 2019 pas op pensioen kunnen gaan nadat je tweeënveertig jaar hebt gewerkt.

Hieronder heb je een overzicht van de Europese landen en het gemiddeld aantal actieve jaren op de arbeidsmarkt.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More