Inloggen

Log in of maak je account aan.

Wachtwoord vergeten? Registreren
Registreren
Wachtwoord vergeten

Wachtwoord vergeten? Voer je gebruikersnaam of e-mailadres in. Je ontvangt een link via e-mail om een nieuw wachtwoord in te stellen.

Registreren
Start Magazines Zoeken Shop Rubrieken

Hoe koning ingezet werd bij ultieme strijd om kiezer te beïnvloeden

Thierry Debels - 10-07-2021

Zaterdag 24 mei 2014 is voor de meeste papieren kranten de laatste dag om de lezer/kiezers te informeren/beïnvloeden. Op zondag 25 mei wordt er immers gestemd.

De hoofdpagina is dan ook een belangrijk wapen in deze strijd.

De krant Het Laatste Nieuws plaatst die zaterdag prominent koning Filip op de voorpagina. ‘Koning houdt agenda al vrij tot oktober’ is de grote kop.

Het Laatste Nieuws: “Koning Filip is klaar voor zijn allereerste regeringsformatie: de komende vier maanden is zijn agenda leeg, zo ­vernam uw krant uit goede bron. Tot dan heeft koning Filip geen enkele binnenlandse afspraak. Alles is vanaf nu ondergeschikt aan de politieke actualiteit, die zich minstens even complex aandient als in 2010.”

Ook op de website van HLN staat dit artikel zeer prominent bovenaan. De komende vier maanden is de agenda van de koning zelfs leeg, volgens hln.be. Dat betekent dat er geen activiteiten gepland zijn. De krant heeft die informatie ‘uit goede bron’.

Een betere bron is evenwel de officiële website van het koningshuis: monarchie.be. Daar kunnen de activiteiten van de royals geconsulteerd worden.

Hieruit blijkt erg duidelijk dat de agenda van koning Filip de weken na de verkiezingen zeker niet leeg is. Er zijn activiteiten in binnen- en buitenland voorzien. Zo wordt Filip begin juni zelfs in Polen verwacht. Bovendien bevestigde het paleis dat de koning een wedstrijd van de Rode Duivels in Brazilië wil bekijken.

De vraag is dus waarom de krant aan dergelijke desinformatie doet.

Het artikel in Het Laatste Nieuws doet denken aan de foto van enkele jaren geleden waarop per ongeluk twee koninginnen Paola’s te zien waren. Om de indruk te geven dat er bij een bezoek van Paola en Albert in Brakel meer kijklustigen waren dan in de werkelijkheid, werd de foto – à la Russe – gephotoshopt. Alleen had de fotoredacteur niet gemerkt dat Paola hierdoor ook gedupliceerd werd. Sommige lezers met scherpe ogen zagen zelfs drie Paola’s.

Terug naar het hoofdartikel van de krant. Waarom dit artikel? Een belangrijk element is alvast de goede relatie van Christian Van Thillo van DPG Media met het koningshuis.

Toen een redacteur ooit te kritisch berichtte over de monarchie, liet kroonprins Filip een boze reactie achter op de gsm van Van Thillo. De grote baas van DPG Media liet dat bericht horen aan de redacteur. De boodschap was duidelijk.

Van Thillo is ook betrokken bij stichtingen van het hof. Het artikel op de voorpagina moet de indruk geven van een naarstige en bezorgde koning die alle aandacht wil geven aan de coalitievorming. Maar dat is nu eenmaal de taak van een regerend vorst.

De onderliggende boodschap is dan ook veel belangrijker: de agenda is vrijgemaakt tot oktober. Het beloven dus lange en moeilijke coalitiegesprekken te worden. Zou dat de werkelijke bedoeling van het artikel zijn? De kiezer bang maken en hem toch nog aansporen om niet op een ‘staatsgevaarlijke’ partij zoals de N-VA te stemmen?

Op pagina 6 van de papieren krant wordt verder ingegaan op die ‘lege agenda’ van koning Filip. In dat stuk wordt wél melding gemaakt van de buitenlandse reizen van de koning. Dit maakt de kop boven het artikel op de voorpagina nog schrijnender. De redactie weet immers dat de koning geen lege agenda heeft. De correcte titel moet dus zijn: ‘Koning houdt binnenlandse agenda al vrij tot begin oktober’.

En zelfs dat is de facto niet helemaal correct. Want de koning zal ook aanwezig zijn op de Koningin Elisabethwedstrijd op 28 mei. Dus zelfs de binnenlandse agenda van Filip is niet leeg.

Uiteindelijk werd de regering-Michel I (11 oktober 2014 - 9 december 2018) naar Belgische normen vrij snel gevormd. De regering was een nooit eerder vertoonde coalitie van liberalen, christendemocraten en Vlaams-nationalisten. Het was bovendien de eerste federale regering zonder deelname van de Franstalige socialisten in ruim 25 jaar.

Koning filip Dpg media Het laatste nieuws

Reacties

Resterende karakters 500
Nieuwsbrief Mis nooit meer het laatste nieuws, exclusieve aanbiedingen en boeiende verhalen van P-magazine! Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.
Zoeken