Inloggen

Log in of maak je account aan.

Wachtwoord vergeten? Registreren
Registreren
Wachtwoord vergeten

Wachtwoord vergeten? Voer je gebruikersnaam of e-mailadres in. Je ontvangt een link via e-mail om een nieuw wachtwoord in te stellen.

Registreren
Start Magazines Zoeken Shop Rubrieken

Hoe groot is de kans dat je voor altijd samenblijft met je partner?

Yves Peeters - 17-04-2019

Beyoncé heeft volgens onderzoekers gelijk wanneer ze zingt; “If you liked it, then you should have put a ring on it”. Je hebt blijkbaar meer kans dat je samenblijft als je een gouden ring om je vinger draagt dan wanneer je niet trouwt. Zo blijkt tenminste uit een studie van de Universiteit van Antwerpen.

De studie toont aan dat ongehuwd samenwonende koppels sneller uit elkaar gaan dan gehuwde koppels. De officiële scheidingscijfers zijn de laatste jaren wel wat gedaald, maar toch spant België binnen Europa de kroon wat betreft het aantal echtscheidingen. In 2016 waren er in totaal zo’n 23.583 echtscheidingen. Dat is 4,4 procent minder dan het jaar daarvoor. Maar de officiële cijfers geven enkel een beeld over de gehuwde koppels die uit elkaar gaan. Wettelijk samenwonenden werden in deze cijfers niet meegerekend. Het zegt dus niets over ongehuwde koppels.

De onderzoekers van de UA volgden van 1999 tot 2013 zo’n 20.000 samenwonende koppels om een beeld te krijgen. Van de samenwonende koppels die nooit in het huwelijksbootje stapten, zijn er na 14 jaar nog maar één op drie samen. Bij gehuwde koppels zou dit bijna 80 procent zijn. Maar ook de leeftijd waarop we een relatie starten heeft een grote invloed op de slaagkansen. Koppels die op jongere leeftijd gaan samenwonen, hebben minder kans op een succesvolle relatie. Zo bleef minder dan één op vijf van de koppels die voor hun twintigste gingen samenhokken bij elkaar. Koppels die pas na hun zesentwintigste onder hetzelfde dak gaan wonen, hebben dan veel meer slaagkansen.

Uit een onderzoek van Nicholas Wolfinger, Amerikaans professor in de sociologie, blijkt dat een huwelijk de meeste slaagkansen heeft als men de leeftijd heeft tussen de achtentwintig en de tweeëndertig jaar. De gemiddelde (eerste) trouwleeftijd bij de Belg lag in 2016 nog op 32,7 jaar. Voor wie een tweede keer trouwt ligt de leeftijd lager, namelijk op 30,4 jaar. Zij trouwden dus al eerder op (te)  jonge leeftijd.

Dus trouwen is de boodschap, maar wel wachten tot je droog genoeg bent achter de oren.

Huwelijk Relatie Onderzoek

Reacties

Resterende karakters 500
Nieuwsbrief Mis nooit meer het laatste nieuws, exclusieve aanbiedingen en boeiende verhalen van P-magazine! Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.
Zoeken