Hoe drie cartoonfiguurtjes politiek correct Hollywood op zijn kop zetten

2021 is niet alleen het jaar dat de vaccinatiecampagne op volle toeren draait, maar ook de cancel culture.

Wat sommige mensen bezielt om elke ochtend wakker te worden om meteen schuimbekkend op zoek te gaan naar een figuur uit onze popcultuur dat niet voldoet aan de huidige politieke correcte normen, weten we niet.

Teveel tijd om handen? Doel geven aan de leegheid van hun bestaan? Echt normaal is het allemaal niet meer, tenzij je uiteraard bij Unilever werkt.

De kop van jut deze week is de aangekondigde sequel van Space Jam. Een zeer succesvolle animatie/live-actionfilm uit 1996, met basketballer Michael Jordan en de Looney Tunes-personages in de hoofdrol.

In Space Jam: A New Legacy gaat deze keer James LeBron met de Looney Tunes op avontuur door een fantasiewereld vol iconische filmscènes. Om terug naar huis te kunnen, moeten ze tot slot een wereldwijd bekeken basketbalwedstrijd zien te winnen.

De film moet nog uitkomen, maar ondertussen zijn er drie tekenfilmfiguurtjes in het vizier geraakt van de social justice warriors. Laten we eens kijken waarom.

Lola Bunny

Dit hitsig konijntje is het vriendinnetje van Bugs Bunny. In Space Jam droeg ze steeds een crop top en had ze een achterwerk strak genoeg om de wortel van Bugs te doen schieten. 

Een lustobject vond regisseur Malcolm D. Lee en hij gaf haar een saaie make-over. “Anno 2021 is het belangrijk dat vrouwelijke personages op een authentieke manier als sterk en capabel worden afgebeeld. Van alle Looney Tunes-personages heeft Lola wellicht de menselijkste trekjes.”, aldus Lee. 

Tja, wie er opgewonden wordt van een tekenfilmfiguurtje moet misschien zelf eens uit zijn konijnenhol kruipen om echte dames van vlees en bloed te ontmoeten.

Pepé Le Pew

Verkrachters zijn stinkdieren, maar zijn alle stinkdieren verkrachters? Tja, als ze getekend zijn en een Frans accent hebben, denkt Hollywood van wel.

Het stinkdier is uit de sequel geschrapt omdat hij in de oude Looney Tunes-cartoons vrouwelijke personages als Penelope Pussycat overmeestert en ongewenst begint te kussen.

Hij had normaal gezien een rolletje als barman, maar probeert tevergeefs nog steeds andere figuurtjes te versieren. Volgens het script zou Pepé zeggen tegen LeBron dat Penelope Pussycat een contactverbod heeft aangevraagd waarop James zou zeggen dat Pepé geen Looney Tunes-personages mag vastgrijpen zonder hun toestemming. Een boodschap die kan tellen.

Dat vind ook Jane the Virgin-actrice Greice Santo, zij spreekt één van de stemmetjes in van een figuurtje. Santo, die zelf het slachtoffer van ongewenste intimiteiten werd, zou overstuur zijn dat de scène werd geknipt. Het was volgens haar een uitgelezen kans om jonge kijkers te tonen dat het gedrag van Pepé ontoelaatbaar is.

Stank voor dank, zeggen wij dan!

Speedy Gonzales

Toegegeven, de laatste twaalf maanden zijn we iets minder fan geworden van Mexicaanse bier. Maar daar kan de snelste muis uit Mexico weinig aan doen, ook al lust hij af en toe wel een koud biertje.

Het begon allemaal met een column in The New York Times waarin het arme knaagdier werd beschuldigd gebruik te maken van negatieve stereotypes van Mexicanen.

In de krant schreef columnist Charles M. Blow over zes besproken publicaties van Dr. Seuss (lees hier meer over). “Enkele van de eerste tekenfilms die ik me kan herinneren zijn Pepe Le Pew die verkrachtingen normaliseerde en Speedy Gonzalez wiens vrienden helpen om het stereotype van dronken Mexicanen populair te maken.”, aldus Blow.

Komiek en acteur Gabriel Iglesias – de stem in van Speedy Gonzales bij de nieuwe Space Jam-film – reageerde gelukkig zoals het hoort: “Betekent dit dat ze nu ook proberen om mij te cancelen? Je kunt me niet pakken cancelcultuur. Ik ben de snelste muis van heel Mexico.”. 

Eens goed lachen met de cancel culture freaks lachen, dat is de enige manier om deze waanzin te stoppen.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More