Inloggen

Log in of maak je account aan.

Wachtwoord vergeten? Registreren
Registreren
Wachtwoord vergeten

Wachtwoord vergeten? Voer je gebruikersnaam of e-mailadres in. Je ontvangt een link via e-mail om een nieuw wachtwoord in te stellen.

Registreren
Start Magazines Zoeken Shop Rubrieken

Hoe de jeugd van prins Filip écht verliep

Thierry Debels - 21-09-2020

Vanaf vandaag mogen de televisiekijkers meer weten over de jeugd van prins Filip, vandaag koning der Belgen. Verwacht in elk geval geen kritische analyse. De vierdelige reeks op de VRT is opgebouwd als een lange propagandaspot voor de monarchie.

In 1959 trouwen Albert en Paola. Snel komen er 3 kinderen: Filip, Astrid en Laurent. Daarna verzuurt de relatie. Albert ziet andere vrouwen, Paola andere mannen.

In juli 1969 vieren de prinsen van Luik - Albert en Paola dus - hun tiende huwelijksverjaardag. De fotografen worden uitgenodigd om zeemzoete plaatjes te schieten, het is een bewust mediaoffensief. De foto’s moeten bewijzen dat Albert en Paola nog steeds smoorverliefd zijn en de kiekjes moeten dan ook “huwelijksgeluk” uitstralen.

Intimi weten dat dit slechts schone schijn is. De relatie tussen Paola en Albert is immers op een dieptepunt beland. Ze kunnen elkaar niet meer luchten.

In augustus van 1969 vertrekt Paola zelfs alleen met de drie kinderen met vakantie naar Sardinië. Albert blijft in België bij zijn minnares Sybille.

Paola - bijnaam: “cuisse légère”, een vrouw die graag en veel seks heeft met vreemde mannen - wordt op het eiland gespot met diverse knappe mannen. Filip, Astrid en Laurent slapen in de vakantievilla terwijl Paola op de boemel is.

De huwelijksproblemen van de prinsen van Luik hebben een grote invloed op de kinderen: Laurent wordt rebels, Filip keert zich in zichzelf terug en Astrid krijgt het moeilijk met haar moeder.

Op het paleis stellen ze ondertussen vast dat het Nederlands van Filip niet goed is. Samen met tien andere Franstalige kinderen uit het Brusselse volgt Filip in het Heilige-Maagdcollege in Dendermonde een cursus Nederlands gedurende veertien dagen in de grote vakantie van 1973. Filip is er ingeschreven onder een valse naam.

Daar ontmoet hij Frank Van Molle, beter gekend als Vlaams zanger Frank Galan. Net als Filip werd hij in 1960 geboren. “Prins Filip was verlegen en niet erg spraakzaam. Veel vrienden had hij ook niet: op een internaat word je geen vrienden tijdens het kwartiertje pauze op de speelplaats. Bovendien had die school twee speelplaatsen en wisselde de prins tussen de ene en de andere – wellicht om veiligheidsredenen. We hebben ook nooit geweten waar hij sliep,” herinnert Van Molle zich.

Moeder Paola heeft echter weinig waardering voor haar zonen. “Mes fils sont des cons”, roept ze in het bijzijn van derden uit. (Mijn zonen zijn dommekloten).

Een ding kan Filip wel goed en dat is kapotte radio’s en horloges herstellen. Het technische vernuft is een typische eigenschap van de Coburgers. Ook Filips grootvader Leopold III hield van techniek. Hij lag vaak onder een auto te sleutelen. En Filips overgrootvader Albert I hield erg van de mechanische precisie van treinen. En Filip: hij wilde buschauffeur worden. Echt waar, dat is het antwoord dat hij aan de VDAB gaf.

Koning filip

Reacties

Resterende karakters 500
Nieuwsbrief Mis nooit meer het laatste nieuws, exclusieve aanbiedingen en boeiende verhalen van P-magazine! Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.
Zoeken