Hoe de Belgische CHG met gangstarap begon: “Ik heb heel wat extreme dingen gezien”

CHG heeft Ghanese roots, maar groeide op in België. Veel van zijn vrienden zag hij in de gevangenis belanden. Maar Yves, zoals hij in het echte leven heet, bleef zich focussen op muziek. Dat deed hij goed: vandaag behoort de 33-jarige simpatico tot de meest succesvolle gangstarappers van Europa.

Reeds als tienerjongen is hij met gangstarap bezig, zo vertelt hij ons. “Tja, gangstarap is hoe de media het noemt. Zelf zou ik het meer realityrap noemen. Het gaat namelijk gewoon over de realiteit. Over straatcultuur. De muziek is recht voor de raap. Dat is ook de bedoeling van het genre: negatieve zaken omzetten in positieve zaken.”

P-Magazine: “Heb jij dat zelf ook gedaan, negatieve zaken omgezet in positieve dingen?”
CHG: “Moest ik de muziek niet gehad hebben, had ik misschien pistes gaan bewandelen die niet zo positief waren. Kijk, alle rappers zijn geïnteresseerd in snel geld verdienen. Wij zijn ooit begonnen met tien. Ik denk dat ik de enige ben die daar nu, zeventien jaar later, nog van zingt. De rest is in de gevangenis terechtgekomen. Muziek is steeds mijn houvast geweest om op het rechte pad te blijven..”

P-Magazine: “Hoe ben je begonnen met muziek maken?”
CHG: “Ik woonde in een multiculturele wijk in Ronse. Ik had veel kameraden die met hiphop bezig waren. Zo is het voor mij ooit begonnen. Maar er heerste ook een bepaalde straatcultuur. Op sommige speelpleinen lagen er soms naalden van druggebruikers. Sommige vrienden geraakten in Brusselse jeugdbendes terecht. Zij trokken de baan op met machetes en andere wapens. Waarom er gevochten werd? Veel mensen vluchten uit Afrika omwille van de etnische conflicten. Dan komen ze hier toe, en worden die conflicten gewoon verder uitgevochten. Dat zijn dingen die niet in de media komen, maar zich wel degelijk afspelen hier in België. In Amerika gaat het er nog harder aan toe dan hier. Omdat ze daar gemakkelijker aan vuurwapens geraken.”

Mijn vrienden trokken de straten op met machetes en andere wapens.

“Zelf heb ik nooit in een bende gezeten. Ik heb me altijd gefocust op muziek. Mensen die in een negatieve spiraal zaten, heb ik proberen meer bij de muziek te betrekken zodat ze uit de criminaliteit konden ontsnappen. Wel heb ik ooit verkeerde beslissingen genomen. Ik wilde ook snel geld verdienen, maar dankzij de muziek ben ik weer op het rechte pad gekomen.”

“Op mijn achttiende wilde ik een serieus project maken in een professionele studio. Ik wilde eerst iets in groep uitbrengen, maar niet iedereen was even gefocust. Uiteindelijk werd het daarom een soloproject.”

P-Magazine: “Kan je vandaag van je muziek leven?”
“Ik ben nu voltijds met muziek bezig. Ik probeer de markt te veroveren. We zijn nu ook in Italië actief. Ons genre slaat daar beter aan. We gaan ook een serie maken in Calabrië. Het zal een gangsterserie worden. Grotendeels zal dat in Calabrië gefilmd worden, maar ook een deel in Rome. De titel? Nuova Camorra.”

“Onze meest monumentale clip, Wiseguy Love, is in Italië opgenomen. Een gangster-liefdesverhaal. We kregen Castello Flotto daartoe ter beschikking. De eigenaar van dat kasteel, de zeer gerespecteerde Nicola Flotta, is gelinkt aan Berlusconi. Nog nooit eerder werd daar een videoclip opgenomen.”

Maar een gangstarapper zou natuurlijk geen échte gangsterrapper zijn, als hij niet in bakermat Amerika is geweest.

“Ik wilde graag een featuring doen met Black C van de groep RBL Posse. Die mens heeft al heel wat meegemaakt. Hij is een oog kwijt door een schietpartij. Hij is een voorbeeld voor heel wat rappers. Ik heb hem gecontacteerd en mijn plan uitgelegd. ‘Ik heb het nummer al klaar’, zei ik hem. ‘Ik kom naar San Francisco, jij mag kiezen waar we de clip opnemen’. Het nummer heet Authentic.”

P-Magazine: “De manier waarop je in clips speelt, is dat ook je echte levensstijl?”
“Dat is er wel een beetje op gebaseerd. Maar clips zijn visueel natuurlijk. Daar moet een zekere verhaallijn in zitten. De levensstijl bevat alles, of dat nu positief is of negatief. Idealiter begint zo’n clip met niets en eindigt het met iets. Dat is de levensstijl. Straatzaken horen daar nu ook eenmaal bij.”

P-Magazine: “Is er nog iets dat je dolgraag wil bereiken?”
“Ik wil graag een vinylplaat uitbrengen die wereldwijd verkocht wordt. Dan kan ik daarna een tournee doen en die plaatsen bezoeken waar de plaat het best verkoopt.”

En over vinyl gesproken: CHG heeft een nieuwe, fantastische clip, getiteld Guerilla. Die werd gefilmd in New York en is bestemd voor Lifestyle Vinyl, zoals de langspeelplaat zal gaan heten.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More