Hilde Van Mieghem: “Zou hij ondertussen aan zijn ballen gekrabd hebben?”

Hilde Van Mieghem is zo’n beetje de spreekbuis van de Vlaamse #MeToo. Ze heeft hierdoor heel wat fans, maar ook veel vijanden gemaakt…

Hilde Van Mieghem laat geregeld van zich horen. Onlangs was ze boos toen bleek dat VTM beelden van haar naakte dochter gebruikte in een reportage die over seksueel grensoverschrijdend gedrag ging. Afgelopen weekend deed de inmiddels 62-jarige actrice een interview met ‘Het Nieuwsblad’.

Daarin gaat het vooral over het tweede seizoen van de Canvasreeks ‘Als je eens wist’, waarin partnergeweld aangekaart zou worden.

“Partnergeweld draait niet om de tegenstelling over man-vrouw. Het is generationeel. Ouders brengen geweld over op hun kinderen die het op hun beurt weer overbrengen op hún partners en kinderen. Het is net als generatiearmoede”, zo stelt ze.

“Dertig procent van het intrafamiliaal geweld is intiem terrorisme. In die gevallen heb je één uitgesproken dader met een karakterstoornis: borderline, psychopathie of narcisme. Dat is pervers, geraffineerd geweld waar niemand tegenop kan. Maar het overgrote merendeel van gevallen van partnergeweld zijn wederkerig of situationeel. Daarbij zijn beide partners afwisselend dader en slachtoffer. Toch worden mannen te vaak als roofdier weggezet, en vrouwen als slachtoffer. Dat hebben we te danken aan het extreme feminisme. Dat is er helemaal in geslaagd om de man als slachtoffer uit te schakelen. Een op de vijf vrouwen wordt in haar leven slachtoffer van partnergeweld, tegenover een op de zeven mannen: dat verschil is niet zo groot.”

Het gaat ook – uiteraard – een stukje over Bart De Pauw. “Na de heisa over Bart De Pauw staken mensen brieven in de bus, een keer kreeg ik zelfs een doodsbedreiging in een envelop. Je hebt geen idee wie de mensen zijn die erachter zitten. Op straat word ik nooit gebasht, terwijl ik me dan tenminste zou kunnen verdedigen.”

Ook dit interview – en de aankondiging van de Canvasreeks – ging niet onopgemerkt voorbij.

“Zatte slons was vanochtend nog haar niet aflatende kater aan het verwerken”, zo stelt ene Christophe. “Waarom geeft VRT die matras van Antwerpen eigenlijk een forum over ernstige onderwerpen? Iedereen uit de (pre-corona) Antwerpse horeca weet hoe hoog haar matras-gehalte is. Damn.”

Hilde Van Mieghem had echter een gepast antwoord klaar: “Alweer zo’n dappere held. Zou hij ondertussen aan zijn ballen gekrabd hebben omdat hij zijn ‘u-weet-wel’ niet vindt wegens te klein?”

(Foto boven: Filip Naudts)

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More