Hilde Crevits (CD&V) begint de corona-cadeautjes al terug te vragen

“Langdurig tijdelijke werklozen verplichten naar VDAB te stappen.”

We zijn nog niet bij de uitgang of daar komt de politiek de (gratis) cadeautjes al terugvragen. Op 17 maart vieren we de verjaardag van de eerste lockdown in dit land. Sindsdien zijn we van de ene maatregel naar de andere gesukkeld, is er bijgesteld, verstrengd, gewijzigd en gehandhaafd. De regering was – tot ieders verbazing – zeer soepel met premies, uitzonderingen en (onder andere) het systeem van tijdelijke werkloosheid. Allemaal bedoeld om mensen uit elkaar te houden en het virus geen kans te geven om zich te vermenigvuldigen.

Federaal minister van Werk Pierre-Yves Dermagne (PS) kondigde aan dat de huidige vorm van technische werkloosheid verlengd wordt tot juni. Maar zijn Vlaamse collega Hilde Crevits wil dat ‘cadeautje’ bijstellen. Zij vraagt aan Dermagne om werk te maken van een verplichte inschrijving bij de VDAB na drie maanden “intensieve” tijdelijke werkloosheid. Haar ambitie is om zo driekwart van alle “intensief” tijdelijke werklozen een opleiding te laten volgen of toch zeker voor even aan een andere job te helpen. Bonden en werkgevers waren het al eens geworden om de ambitie op de helft te zetten. “We moeten blijven nadenken hoe we onze bedrijven en hun werknemers zo duurzaam mogelijk door deze crisis kunnen loodsen”, zegt Crevits in ‘Het Nieuwsblad’. “Opleiding maakt daar een essentieel deel van uit.”

En daarmee is – subtiel – de eerste stap gezet van het recupereren van de corona-cadeautjes. Het ziet ernaar uit dat niet alleen wij, maar de komende generaties zullen mogen opdraaien voor de kosten. De échte miserie begint pas als corona voorbij is.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More