“Hij is gevaarlijk” (video)

Trump erkent verkiezingsnederlaag, Democraten willen definitief met hem afrekenen

Dit zou het einde van een einde nachtmerrie kunnen zijn. Maar misschien is het slechts een begin. Nog tijdens de bestorming van het Capitool, verstuurde het Pentagon een persbericht waarin stond dat de commando-autoriteit over de Nationale Garde van Washington D.C. door defensieminister Miller en stafchef Milley afgetoetst werd met vicepresident Mike Pence, Huis-voorzitter Nancy Pelosi en Senaatsleider Mitch McConnell. Dat wijst op een wantrouwen van het leger tegenover Trump.

Nancy Pelosi heeft opgeroepen tot de onmiddellijke afzetting van Donald Trump. Ze stelt dat de aftredend president zich schuldig heeft gemaakt aan opruiing en noemt hem “een gevaarlijk man”. De democraten ruiken hun kans om voorgoed af te rekenen door middel van het 25ste amendement. Dat amendement kan aangewend worden wanneer de regering oordeelt dat de president niet langer in staat is om zijn ambt uit te oefenen. In dat geval kan Trump zich ook nooit meer verkiesbaar stellen.

De Democratische leiders Nancy Pelosi en Chuck Schumer hebben in een telefoongesprek aan vicepresident Mike Pence aangedrongen dat hij het 25ste amendement inroept om – samen met een meerderheid van de regering – Donald Trump onmiddellijk af te zetten “wegens zijn aanzetten tot opstand en het gevaar dat hij nog steeds vormt”. Ze wachten nog op antwoord.

Maar of dat het einde van Trump betekent, is twijfelachtig. Hij is wel nog altijd door 70 miljoen Amerikanen verkozen en – zo is gebleken bij de bestorming van het Capitool – zijn invloed is en blijft groot. Van zodra Trump weer op Twitter kon, verraste hij vriend en vijand met een nieuwe boodschap waarin hij de verkiezingsnederlaag erkent en het geweld veroordeelt.

“Ik wil beginnen met het hebben over de afschuwelijke aanval op het Capitool. Zoals elke Amerikaan, ben ik verontwaardigd door het geweld, wetteloosheid en chaos. Ik heb onmiddellijk de Nationale Garde gestuurd (wat door verschillende beambten tegengesproken is, nvdr.) en federale ordediensten om het gebouw te beveiligen en de indringers buiten te zetten. Amerika is en moet altijd een land van wet en orde zijn. De betogers die het Capitool binnendrongen, hebben de zetel van de Amerikaanse democratie bezoedeld. Aan zij die aan de gewelddaden en vernielingen deelnamen: jullie vertegenwoordigen ons land niet. En aan zij die de wet braken: jullie zullen daarvoor betalen.”

Trump wil (rijkelijk te laat) dat de kalmte hersteld wordt en de gemoederen bedaard. Volgens Donald waren zijn acties na de verkiezingen alleen maar bedoeld om de integriteit van de stemming te verzekeren. Hij gaat zich – naar eigen zeggen – focussen op een vlotte machtsoverdracht en vindt dat ze moeten samenwerken om de pandemie te verslaan. Het is duidelijk dat Trump het gevaar inziet dat hij buiten spel kan worden gezet en daarom eindigt hij met een enorme dreigement: “Aan al mijn schitterende supporters: Ik weet dat jullie teleurgesteld zijn, maar ik wil ook dat jullie weten dat onze ongelooflijke reis pas begint.”

Ze zijn daar in Amerika nog niet klaar met Trump. Laten we hopen dat ze er geen martelaar van maken.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More