Hier vind je de meeste zatlappen ter wereld

En meer interessante weetjes over alcoholconsumptie op onze planeet.

Een paar onderzoekers aan de universiteit van Oxford brengen regelmatig belangrijke evoluties in de wereld in kaart. Aangezien alcohol een niet te onderschatten rol speelt in onze maatschappij, visualiseerden ze ook wereldwijde patronen in alcoholconsumptie, drinkgedrag, dranktypen, alcoholisme en de consequenties ervan op enkele wereldkaarten.

Blijkt dat er in Europa heel wat afgezopen wordt, de populairste drank in België bier is (terwijl er in Italië massaal naar de wijn gegrepen wordt en ze in Azië het meest aan de sterkedrank zitten) en de meeste zatlappen in Rusland wonen.

Evolutie van alcoholconsumptie

Onderstaande kaart toont aan hoe de consumptie van alcohol van 1890 tot en met 2014 geëvolueerd is in welgestelde landen. Dit werd gemeten in liters per persoon per jaar. België stond vroeger op een derde plaats, na Frankrijk en Zwitserland. In 1890 werd er in ons land gemiddeld nog 13,1 liter alcohol per persoon geconsumeerd. In 2014 was dat nog 9,6 liter per persoon. Hoewel we dat jaar dus minder naar de drank grepen dan voordien, stonden we nog steeds op een tweede plaats. Alleen in Oostenrijk zopen ze ons toen nog onder tafel, want daar sloegen ze in 2014 nog 10,4 liter per persoon achterover.

Alcoholconsumptie in de wereld

Deze wereldkaart toont dan weer de totale alcoholconsumptie per land. Het gaat hier om liters alcohol per persoon ouder dan 15 jaar. In Europa wordt er volgens deze kaart duidelijk het meest gezopen. Of dat was toch zo in het jaar 2016. Hier zien we ook dat ons alcoholgebruik sinds 2014 opnieuw steeg naar 12,1 liter per persoon per jaar.

Dranktypes

Tussen 1890 en 2014 brachten onderzoekers ook het type drank in kaart dat het meest geconsumeerd werd per land. In België zijn we steeds trouw gebleven aan ons bier. Ook in Nieuw-Zeeland, het Verenigd Koninkrijk, Denemarken, Canada en Oostenrijk blijkt bier het populairste brouwsel. In Nederland, Finland, Japan en Noorwegen zijn ze dan weer fan van sterkedrank en in Frankrijk, Italië, Zweden en Zwitserland zweren ze bij een goed glaasje wijn.

In de grafiek van de Verenigde Staten is zeer duidelijk de drooglegging van 1920 tot 1933 te zien. Maar ook daar weten ze wat drinken is en blijken bier en sterkedrank de populairste alcoholische dranken te zijn.

En dan is er nog Yemen, waar bier 100% van alle alcoholische dranken uitmaakt die er geconsumeerd worden. Op onderstaande kaart wordt de bierconsumptie in de wereld procentueel weergegeven.

Alcoholverslavingen

Hoewel er in Europa het meest gedronken wordt, spant Rusland de kroon wanneer het op alcoholisme aankomt en aandoeningen veroorzaakt door alcohol. Er wordt geschat dat 1,4 procent van de wereldbevolking lijdt aan symptomen veroorzaakt door overmatig drankgebruik. In Rusland zou 4,7 procent van de bevolking verslaafd zijn aan de drank of er lichamelijke gevolgen van ondervinden. Dat komt overeen met ongeveer 1 op de 20 Russen. Eén op de tien hiervan zijn personen tussen de 30 en 34 jaar oud.

Volgens onderzoek zijn er wereldwijd 107 miljoen mensen afhankelijk van alcohol. 70% daarvan zijn mannen.

Sterftecijfers

Niet geheel onverwacht liggen de sterftecijfers veroorzaakt door alcoholmisbruik dan ook het hoogst in Oost-Europese landen. Het gaat hier om sterfgevallen die rechtstreeks veroorzaakt zijn door alcohol. Zelfdodingen die al dan niet met alcoholisme te maken hebben, worden op deze kaart buiten beschouwing gelaten. In Wit-Rusland stierven er in 2017 nog 19 mensen per 100.000 wegens drankmisbruik. Ook in andere Oost-Europese landen, zoals Litouwen en Rusland, wordt een derde van alle stergevallen door alcohol veroorzaakt. Wereldwijd zouden er dat jaar 185.000 mensen gestorven zijn door alcoholmisbruik.

In België gaat het om 2,96 doden per 100.000. Hoewel dat meevalt, is er toch een stijgende lijn te zien sinds 1990. Steeds meer mensen sterven er dus in België aan hun drankgewoontes.

Alcoholgerelateerde misdaden

Je kan niet alleen zelf sterven aan je drankgebruik, maar ook anderen kunnen er het slachtoffer van worden. Op onderstaande kaart worden procentueel het aantal misdaden weergegeven die alcoholgerelateerd zijn. In het Verenigd Koninkrijk zouden in 2011 bijna 56% van alle misdaden met alcohol te maken hebben gehad. In veel andere landen werd hierover echter geen cijfermateriaal verzameld. Maar wanneer je op de play-knop drukt linksonder op de kaart, zie je wel de evolutie die sommige landen hebben doorgemaakt.

Alcoholgerelateerde verkeersdoden

Hierover bestaat dan weer wel cijfermateriaal. In België was alcohol verantwoordelijk voor 25% van alle verkeersdoden in 2013. In Zuid-Afrika lag dat aantal het hoogste. Daar veroorzaakte alcohol meer dan 57% van de verkeersdoden.

Non-alcoholische landen

Er zijn echter ook landen waar er haast geen druppel alcohol gedronken wordt. Deze worden weergegeven op onderstaande kaart. In Libië had 95,4% van de bevolking bijna tien jaar geleden bijvoorbeeld nog nooit alcohol gedronken.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More