Hier is de ‘racistische’ aflevering van FC De Kampioenen (video)

De paradox van de foute humor.

‘Kamer te huur’, een aflevering van 18 jaar geleden past niet meer bij de tijdsgeest. Met die uitleg haalt de VRT een aflevering uit de reeks van ‘FC De Kampioenen’. Een gevaarlijk precedent, want als men men ‘FC De Kampioenen’ tegen het licht houdt, dan sneuvelt de ene aflevering na de andere omdat het ‘gepasseerd’ is. De vrolijke voetballersbende is niet meteen politiek correct op velerlei vlakken.

We willen de azijnpissers niet op gedachten brengen, maar op vlak van gendergelijkheid kan je de hele reeks afvoeren. En daar zit nu juist het gevaarlijke van deze ingreep. ‘FC De Kampioenen’ is comedy, geen documentair statement. En inderdaad, in de aflevering ‘kamer te huur’ vliegen de kampioenen als racisten behoorlijk de bocht uit. “Ah, jullie eten ook met een mes,” stelt cafébazin Pascale vast. “En jij kent confituur?” Of ze vraagt: “Ben je nu minder bruin dan toen je in Afrika was?” Pascalleke danst ook in Afrikaanse kledij met bananen op het hoofd. Antiquair Fernand maakt opmerkingen: “Die neger is voor geen krulleke op zijn kop te vertrouwen.” Boma zegt: “Als je moet kiezen tussen mij en een negerke uit de brousse…” en beschuldigt Dieudonné van diefstal: “En nog liegen dat hij zwart ziet, mijn gedacht.”

We durven het bijna niet te schrijven, maar de humor zit bij de kampioenen vaak net in het gegeven dat het fout is. Een foute garagist, een fout boefferke, een foute taart van een Carmen en ga zo maar door. Wij vrezen dat bijna geen enkele aflevering de politiek-correcte doorlichting zal doorstaan. Maak van Boma een man die seks voor het huwelijk veroordeelt en die gelooft in de ene waar liefde, en je hebt geen Boma en geen komedie meer.

De VRT laat de aflevering wel op YouTube staan. Dus:

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More