Het volk mag een nieuwe naam kiezen voor ‘De Vooruit’ in Gent

Kies maar: ‘Pallas’ of Volxus’.

Na de schaamteloze diefstal van Conner Rousseau die van de socialistische partij een beweging wil maken en daarom Gent van ‘De Vooruit’ ontdeed, moest het kunstencentrum noodgedwongen op zoek naar een nieuwe naam. Vorige week werden de iconische letters van de gele bakstenen muren van het gebouw verwijderd. Het had iets weg van een oorlogssituatie. Een vijandige mogendheid die de stad Gent dwong de naam van haar ziel te veranderen.

“Nomen est omen”, zeiden de Romeinen. Een naam is gekoppeld aan je lot. Rousseau weze gewaarschuwd. Voortaan rust de vloek van de diefstal over de rooien, want gestolen goed gedijt niet.

Bij het kunstencentrum hadden ze er zich al een tijdje neergelegd bij de roof en is men op zoek gegaan naar een nieuwe naam. Meer dan 3.000 mensen gaven ideeën door. Twee bleven er plakken: “Pallas” of “Volxus”. Op de meerdaneennaam.be kan je tot woensdagochtend stemmen. Zelfs de socialisten mogen stemmen. Of moeten we ze voortaan de vooruiters noemen?

De twee namen kregen van ‘De Vooruit’ een woordje uitleg:

Pallas

Griekse godin van kunst en ambacht, én van strijdvaardigheid. Maar ook Paleis in het Gents. Een volkspaleis maar daarom niet minder grandioos. Het ‘feestlokaal van de werkende mens’. Of een ‘tweede living’ met veel kamers waar je je helemaal kan in verliezen. Pallas als perfecte mix tussen high & low culture, afhankelijk van het perspectief.

Doch, Pallas en paljas is maar een letter verschil. Niet?

Volxus

Je hoort er nog ‘volkshuis’ in, toch wel het DNA van Voo?uit maar, het is ook een compleet nieuw woord. Volxus heeft de potentie om snel als eigennaam een autonoom leven te leiden en te staan waarvoor Voo?uit staat: een huis voor theater, dans, muziek, literatuur, nightlife en veel volk. Volxus is ‘volks’ en ook ‘us’. Een plek waar we ons allemaal welkom voelen.

Allez vooruit, stemmen maar.

 

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More