Het Vlaamse domdenken regeert nog steeds op tv

Het is een beetje cynisch: net voor een reportage over Johan Anthierens – die een briljant boek schreef over het Belgische domdenken dat bovendien integraal te lezen is op dbnl – heerste het Vlaamse domdenken bij Bart op tv.

Je zou kunnen denken dat ik het heb over heer Anciaux die volgens mijn partner eigenlijk vrij verstandige zaken vertelde. Dat was eens een verademing. Van Gucht was zichzelf en draaide nog eens het zelfde plaatje dat ondertussen grijsgedraaid is. Meer zelfs: de groeven van die plaat zijn ondertussen compleet weggesleten waardoor er helemaal niets meer geproduceerd wordt. Iedereen beseft dat, behalve Steven zelf. Een beetje zoals de keizer met zijn mooie onzichtbare kleren.

Neen, het gaat over de Aarschotse auteur Brigitte Raskin, die de reportage over haar goede vriend Johan mocht inleiden. Uiteraard ging het ook over de impact van de coronacrisis op deze zeventiger. Toen Bart een – voor een keer – interessante tabel liet zien die aantoonde dat België onderaan hangt qua vaccinatiebeleid, begon Raskin onsamenhangende zaken te toeteren.

Eerst die interessante tabel: Denemarken staat nog steeds bovenaan qua vaccinatiebeleid. De oorspronkelijke kritiek is weg, en het land blijft absolute leider. Dan komen een aantal landen die je niet zou verwachten en dan is er uiteraard een EU-gemiddelde. België positioneert zich onder dat gemiddelde. Wat politici ook mogen beweren zoals geldverbrander Vandenbroucke: België doet het slecht.

Maar we gingen het over auteur Raskin hebben die toevallig op een paar honderd meter van mij woont. Dat wil niets zeggen. Aan de andere kant richting Terhulpen woonde een voormalige beroepsgangster die gelukkig en ondanks de coronacrisis naar een warm land verhuisd is, en tussen Brigitte en mezelf woont een van de rijkste vrouwen van België die uit een familie komt die vele mannen asbestose opgeleverd heeft.

Brigitte had die tabel van Bart ook gezien en ze had een verklaring voor die goede vaccinatiestrategie van de Denen: er zijn minder Denen en ze wonen verder van elkaar. Ze hebben ook veel burgerzin. Dat het om percentages ging, had Brigitte niet door. Het aantal inwoners speelt dan geen rol. Mijn partner opperde openlijk dat Brigitte last begon te krijgen van de nefaste gevolgen van een bejaarde leeftijd.

Goed, iedereen kan zich vergissen, maar wat opviel is dat professor Van Gucht of presentator Bart niet tussenkwamen. Het Vlaamse domdenken heerst nog steeds. De reportage over Johan heb ik bewust niet bekeken. Toen ik zag wie zijn irrelevante mening kwam geven, heb ik iets anders gedaan: een boek van Johan gelezen.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More