“Het slechtste mondmasker dat we ooit hebben getest”

Slechte soap met teveel personages en foute plot.

Over één ding zijn we zeker als het over mondmaskers gaat: we gaan er te weinig hebben. Alle andere vragen over mondmaskers krijgen als antwoord: “Misschien”.

Er is dus een tekort en als er bestellingen arriveren – let wel, “als” – dan voldoen ze niet aan de kwaliteitsnormen. Met andere woorden we sturen onze zorgverleners straks onbeschermd ten oorlog. FFP2-maskers zijn wereldwijd zeer gegeerd. Dat zijn de maskers die zorgverleners bij de ziekste patiënten gebruiken. Ministers De Block en De Backer (Open Vld) lieten net nog 3 miljoen van die FFP2-maskers aan hun neus voorbij gaan omdat er gekibbel was over het contract met de Waalse firma Pharmasimple. De vraag wie er gelijk heeft in deze affaire doet zelfs niet terzake. Als je voor een vuurpeleton staat, ga je niet onderhandelen over de kogels.

Verschillende ziekenhuizen maken zich ondertussen zorgen over de mondmaskers die wèl werden geleverd. Professor Regan Watts onderzocht de geleverde maskers en zei in Terzake dat de masker niet kunnen gebruikt worden om virussen te blokkeren en tegen te houden. “ In vergelijking met andere maskers die we hier al getest hebben, is dit echt wel het slechtste masker dat ik al gezien heb”, aldus Watts. Ook spoedarts Iganace Demeyer van het OLVZiekenhuis zegt dat de 50.000 FFP2-maskers ,die zij ontvingen, niet deugen. Uit de Chinese handleiding die erbij zit blijkt dat ze goed zijn om met een slijpschijf aan de slag te gaan, maar niet met een beademingstoestel. “Ze sluiten niet goed aan en hebben weinig nut.” Het OLVZiekenhuis heeft nog een voorraad voor één week. Eerder bleken ook 100.000 mondmaskers die aan woonzorgcentra werden geleverd, waardeloos te zijn. Ze waren verpakt in gebruikte bananendozen en in sommige dozen lag er zelfs stront.

En dan hebben we het nog niet gehad over het gekibbel over het nut van het dragen van maskers door de burger. Helpt het of helpt het niet?

Misschien had De Wever dan toch gelijk toen hij zei dat je naar een oorlog trekt met je beste manschappen en niet met de … .

Vul zelf maar in.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More