Het rommelt in het tennis

Nummer twee van de wereld, Naomi Osaka trekt zich terug uit Roland Garros.

Toptennis is meer dan tegen een balletje meppen. Je bent als toptennister een publieke figuur en de sponsors verwachten ook dat je je op die manier gedraagt. Meer nog er staan fikse boetes op wanneer je je kat stuurt naar – bijvoorbeeld – een persconferentie.

Dat ondervond de Japanse Naomi Osaka, de nummer twee van het vrouwentennis. Zij heeft het gehad met de saaie persconferenties waar – volgens de Japanse – tot vervelens toe iedere keer weer dezelfde vragen worden gesteld die nergens over gaan. En dus besloot ze om niet meer naar die oenen van persjournalisten te gaan. Daarmee trapte ze op de lange tenen de toernooi-organisatie in Parijs en die trapten terug daar haar een boete van 15.000 dollar te geven. Dat zal haar leren.

Maar nu stapt de Japanse uit het toernooi, naar eigen zeggen om haar mentale gezondheid op peil te houden.

“Ik had niet gedacht in deze situatie te belanden toen ik een paar dagen geleden met een verklaring kwam”, schrijft Osaka op sociale media. “Het beste voor het toernooi, voor de andere spelers en voor mijn welzijn is dat ik me terugtrek. Zo kan iedereen zich weer focussen op het tennis. Ik wilde geen afleiding zijn en ik besef dat mijn timing niet ideaal was.”

Maar ze ging nog verder: “Sinds de US Open van 2018 heb ik al lange periodes gekampt met depressies. Het was erg lastig om daar mee om te gaan. Ik heb genoeg filmpjes gezien van spelers die na een nederlaag in de perskamer instorten. Ik heb het gevoel dat de hele situatie ervoor zorgt dat iemand die al ‘down’ is nog verder naar beneden wordt getrapt.”

Sport is met andere woorden al lang geen sport meer, maar big business waar je als topatleet veel centjes kan rapen, als je aanpast aan het systeem en bereid bent om geleefd te worden.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More