Het ontbreken van Amerikaanse vlag in ‘First Man’ zorgt voor controverse

De film over het leven van ’s werelds eerste mens op de maan, Neil Armstrong, was geen hoogvlieger aan de Amerikaanse box-office.

De biopic geregisseerd door Damien Chazelles had slechts een opbrengst van 16,5 miljoen dollar tijdens het openingsweekend, terwijl de verwachtingen rond de 20 miljoen dollar lagen. Universal hoopt dat film toch nog lang in de zalen zal draaien, aangezien de recensies voornamelijk lovend zijn.

Zou het falen van de film gelegen hebben aan de hashtag #BoycottFirstMan ? Volgens vele Amerikaanse patriotten wel. Want het iconische moment waarop Armstrong de Amerikaanse vlag op de maan plant is niet te zien in de film, iets wat in Republikeinse kringen in het verkeerde keelgat schoot. Dat was zelfs de reden waarom president Trump weigerde om naar de film te gaan kijken.

Op een persconferentie gaf acteur Ryan Gosling, die de rol vertolkt van Armstrong,  antwoord op de vraag waarom het planten van de vlag weggelaten was. Ik denk dat dit breed werd beschouwd als een prestatie van de mens en zo willen we het ook zien. Ik denk ook dat Neil extreem bescheiden was, zoals zoveel van deze astronauten, en keer op keer de focus verlegde van hemzelf naar de 400.000 mensen die de missie mogelijk gemaakt hebben.

De Republikeinse senator Marco Rubio uitte zijn woede via Twitter en stelt dat het Amerikaanse volk de missie financierde en dat het Amerikanen waren die het mogelijk maakte. Maar ook de 88-jarige Buzz Aldrin liet van zich horen. De tweede mens op de maan gaf via Twitter commentaar door een foto te plaatsen van de Amerikaanse vlag op de maan met de hashtag #proudtobeanAmerican.

Nochtans komt de wapperende vlag een paar keer goed in beeld in de film, alleen het planten is niet te zien en dat was genoeg voor vele nationalisten om de regisseur zelf naar de maan te wensen.

Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More