Het moet en zal slecht gaan

Hoogleraar geneeskunde Dirk Devroey: “Eigenlijk is er al opnieuw sprake van een toename op dagbasis.”

We hebben een nieuwe apocalyptische predikant: hoogleraar huisartsengeneeskunde – en huisarts – Dirk Devroey. De man zet vraagtekens bij de dalende trend van de coronacijfers. Volgens Devroey is er geen daling, maar een toename als je naar de cijfers op dagbasis kijkt. Een betwistbare manier van interpreteren.

In de week van 28 december tot en met 3 januari werden gemiddeld 1.620 bevestigde besmettingen per dag geteld. Dat is een daling met 10 procent ten opzichte van de week daarvoor. Maar volgens Devroey is er een stijging als je in dagcijfers rekent. Voor 4 januari zou er een dagcijfer van 2.888 zijn genoteerd. Is dat dan geen wetenschap van de natte vinger?

Je moest geen waarzegger zijn om ‘stijgende cijfers’ te voorspellen. Na de kerstvakantie is men weer meer gaan testen. Meer testen = hogere cijfers. Zelfs viroloog Steven Van Gucht waarschuwde voor een voorzichtige interpretatie van de cijfers. De enige cijfers die niet afhankelijk zijn van het aantal testen, zijn die van de ziekenhuisopnames en het aantal overlijdens. En die cijfers dalen nog altijd. Er werden tussen 1 en 7 januari gemiddeld 131 coronapatiënten per dag in het ziekenhuis opgenomen. Dat is een daling van 10 procent. Van 29 december tot en met 4 januari overleden dagelijks gemiddeld 64 mensen na een coronabesmetting. Dat is een daling van 14,5 procent.

Waarom meten, als je niet wilt weten?

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More