‘Het knietje’ op het EK: middel tegen racisme, of Woke onzin?

EXCLUSIEF VOOR ABONNEES

Het was een vreemd beeld aan het begin van België – Rusland deze zaterdag: alle Belgische spelers en de scheidsrechter op hun knie, terwijl de Russen gewoon bleven staan. Betekent dit, zoals sommigen beweren, dat de Russen per definitie racistisch zijn? Of is het gewoon een cultuurverschil? Of vinden de Russen misschien gewoon dat politieke statements niet thuishoren op een voetbalveld?

Zowel bij de match van de Engelsen als die van de Belgen was het duidelijk hoorbaar: luid boegeroep weerklonk uit de tribunes toen de spelers hun obligate knieval deden.
Het is een aanwijzing dat niet iedereen opgezet is met de nieuwe ‘traditie’, en doet nadenken over het nut ervan.

Nu ook sommige ploegen beslissen om niet meer mee te doen met het gebaar, wordt het helemaal absurd. Want spelers die voor welke reden dan ook liever niet ter aarde zakken, worden ondertussen vaak scheef bekeken, of erger – bestempeld als racist.

Dit fenomeen zorgt er ook nog eens voor dat spelers die er eigenlijk helemaal geen zin in hebben toch maar meedoen, uit schrik om als onverdraagzaam gezien te worden. Je kan je niet van de indruk ontdoen dat een heel deel van de ‘knievallers’ dit gewoon doen om meer gezever te voorkomen.

De vraag dringt zich dan ook op: is het wel een goed idee om elke match opnieuw over te gaan tot dit symbolische gebaar? Of is het misschien tijd om aan de spelers te vragen: ‘uiteraard maken jullie een belangrijk punt, maar kan die strijd misschien nààst het veld gestreden worden?’

Verder lezen?

Word ook abonnee en lees
alle artikels en digitale magazines

Onbeperkt toegang tot alle artikels
en digitaal archief op PNWS.be.
Stop wanneer je wil.

Eerste 3 maanden €2.99 per maand
Nadien slechts €4.99 per maand

Ben je al abonnee?
Log hier in
en krijg toegang tot alle artikels en digitale magazines.

Een gewoonte

Kijk Romelu, we begrijpen dat je in je leven al veel tegen racisme hebt moeten vechten. Een ongetwijfeld vermoeiende strijd, die je soms tot wanhoop drijft. En dan is het ook erg logisch dat je, nu je een platform hebt, je stem wil laten horen.

And by all means, please do. Dat gesprek moet inderdaad nog volop aangegaan worden.

Maar doe dat alsjeblieft naast het veld. Want deze acties op het veld werken eerder contraproductief. 

Ten eerste gaat een racist er echt niet door van gedacht veranderen. Ten tweede wordt de boodschap met elke wedstrijd minder scherp. En tenslotte misschien nog wel het belangrijkste punt: je vervreemdt mensen die het in essentie eens zijn met jou, maar die net naar voetbal kijken om even weg te zijn van alle politieke of ideologische discussies. 

Maar blijf er alsjeblieft naar hartelust ballen inschieten. Want de beast mode die je zaterdag tentoon spreidde, doet ons allen dromen.
En dat is nog steeds de allerbeste manier om in racisten hun gezicht te wrijven dat ook Black Lives Matter.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More