Het is niet aan de sossen om te bepalen wie kinderen mag krijgen

Conner Rousseau, de voorzitter van SP.A, vindt het onrechtvaardig dat “mensen die ondervonden dat het ouderschap eigenlijk niets voor hen is, toch kinderen kunnen blijven krijgen.” Hij stelt voor om eens na te denken of we dat niet kunnen verbieden.

Het ‘verrassende’ idee is wel niet nieuw. “We moeten sommige mensen minstens tijdelijk beletten om kinderen te krijgen”, verklaarde toenmalig SP.A-voorzitter John Crombez in Humo begin 2019 al over de soms schrijnende situaties met drugverslaafde moeders die hij van hulpverleners te horen krijgt.

“We moeten sommige mensen minstens tijdelijk beletten om kinderen te krijgen”, vond hij. In de praktijk moet dat dus neerkomen om mensen verplicht anticonceptie te laten nemen. De ellende is te groot en het recht op kinderen, daarover wou hij een debat. Euthanasie en abortus kunnen toch ook?

Vandaag wordt dat standpunt dus opnieuw verkondigd door de huidige voorzitter (lees: handpop) van de SP.A. Kamerlid Valerie Van Peel (N-VA) opperde begin 2009 in “De afspraak” op Canvas dat het een voorwaarde tot vervroegde invrijheidstelling kan zijn om (een tijdlang) géén kinderen te krijgen.

Een paar dagen geleden zat Almaci tegenover Rousseau op tv om over het onderwerp te debatteren. Een dovemansgesprek volgens De Standaard over ‘de grenzen aan het recht op kinderen’. De journalist zag vooral kibbelende voorzitters. Het legt volgens de krant de aversie bloot tussen SP.A-voorzitter Conner Rousseau en Groen-voorzitster Meyrem Almaci.

De essentie dan. Over de meeste onderwerpen zijn mijn partner en ik het eens. Is dat omdat je na bijna 30 jaar samenleven en het opvoeden van 3 kinderen op elkaar begint te lijken of is het omdat mensen die bij elkaar blijven dezelfde waarden en normen hebben? Laat ons daar eens een debat over beginnen.

Wat ik wel weet, is dat we over dit extreem gevoelige, maar interessante onderwerp voor een keer fundamenteel van mening verschillen. Mijn partner – die onze 3 kinderen gedragen en gebaard heeft – , vindt dat de socialist gelijk heeft. Ik vind dat de socialisten zich niet moeten moeien met de kinderwens van anderen, zelfs al gaat die kinderwens uit van een vrouw die verslaafd is.

Het zou uiteraard beter zijn dat vrouwen die kinderen willen op hun gezondheid letten, maar ik ken vrouwen die blijven roken als ze zwanger zijn. Sterker: we hebben hier bij ons in de straat een alcoholverslaafde dame die onlangs haar derde kind (met een tweede man) produceerde. Tijdens haar zwangerschap bleef ze 2 flessen wijn per dag drinken.

Dat mijn partner en ik het over een dergelijk moeilijk dossier niet eens zijn (zonder rancune of ruzie overigens) bewijst dat de politiekers er ook niet zullen uitgeraken, en dat is in dit dossier eigenlijk een goede zaak. Welk recht hebben de sossen om iets te verbieden.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More