Het ijs voor een Elfstedentocht is goed, maar het mag niet (video)

Een miljoen bezoekers, 25.000 deelnemers en één virus.

Na 24 jaar vriest het eindelijk nog eens de stenen uit de grond en staan de rivieren stijf van het ijs. Dan stijgt de schaatskoorts in Nederland en droomt elke Kees en Koos van (eindelijk nog eens) een Elfstedentocht. Maar het zal niet mogen zijn. Het bestuur van de Koninklijke Vereniging ‘De Friesche Elf Steden’ blijft vierkant achter het eerder ingenomen standpunt staan: een Elfstedentocht is niet mogelijk in de huidige pandemie.

“Voor 100 procent, daar is geen twijfel over mogelijk,” zegt voorzitter Wiebe Wieling. “Als je weet wat het betekent om toertochten toe te staan, gelet op het coronavirus, dan moet je je eerst wel drie keer achter je oren krabben of je dat wel wilt doen. Een Elfstedentocht in deze situatie, met een miljoen bezoekers, 25.000 deelnemers en duizenden vrijwilligers en bewegingen van mensen door het land, dat kan gewoon niet. Dat snapt denk ik ieder redelijk weldenkend mens.”

In 1997 was het alweer de laatste keer dat ze in Friesland het ijs op mochten. Het evenement – met groot Efteling-sfeertje – ging toen als volgt:

Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More