Het hooggerechtshof van Facebook geeft Zwarte Piet ‘de doodstraf’

Afgelopen met Pieten op sociale media.

Gisteren nog schreven we dat Vlaams Belang een wetsvoorstel indiende om de censuur op sociale media te verbieden. Op dat eigenste moment boog het ‘hooggerechtshof’ van Facebook zich over haar eigen principes. Een groepje van 20 mensen beslist voor 3 miljard gebruikers wat mag en niet mag. In het geval van Zwarte Piet zou je kunnen zeggen dat ergens in Californië, iemand de macht heeft om te bepalen hoe een Belgische traditie moet worden opgevat.

Na ‘wijs beraad’, kwam Facebook tot de volgende conclusie: “Hoewel Zwarte Piet behoort tot een culturele traditie die wordt gedeeld door veel Nederlandse mensen zonder duidelijke racistische bedoelingen, maakt deze traditie gebruik van blackface, wat in brede kringen wordt erkend als een schadelijk raciaal stereotype.” Facebook moet gebruikers wijzen op schade die berichten veroorzaken, klinkt het. Wanneer je straks toch een Zwarte Piet zou posten, krijg je een opvoedend bericht dat je post is verwijderd vanwege het blackfacebeleid en wat dat inhoudt.

Facebook is de morele scheidsrechter van de wereld geworden. Dat dat tot hilarische correcties kan leiden, bleek gisteren nog maar eens toen de burgemeester van de Noord-Franse gemeente ‘Bitche’ had te horen gekregen dat de pagina van zijn gemeente de gebruikersvoorwaarden van Facebook geschonden had. De schuld van het algoritme was het excuus. ‘Bitche’ is maar één letter verwijderd van ‘bitch’, weet je wel. De algemeen directeur van Facebook Frankrijk heeft ondertussen persoonlijk contact opgenomen met de burgemeester om zich te verontschuldigen.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More