Het grote probleem met lockdownbeleid

EXCLUSIEF VOOR ABONNEES

De meest gehoorde rechtvaardiging voor lockdowns en andere drastische Covid-19 maatregelen was het afgelopen jaar deze: het nieuwe coronavirus is een bedreiging voor de mensheid op een schaal die niet te vergelijken is met andere gevaren. Maar is dat wel zo? En zo ja, zijn de maatregelen dat zelf ook niet?

Één ding is pijnlijk duidelijk geworden het voorbije jaar: onze vrijheid is een illusie. Als er een crisis uitbreekt zoals Covid-19, blijken regeringsleden en andere beleidsmakers plots vrijgesteld van de verplichting tot reflectie. Waar ons hele politieke model gestoeld is op ‘checks and balances’, het verdelen van de macht over verschillende – elkaar controlerende – organen, smolten die interne controles als sneeuw voor de zon.

‘Handel snel, vastberaden, en daadkrachtig!’, dat was het enige devies. De tijd nemen om de gevolgen en kosten van beleid zorgvuldig af te wegen tegen de (veronderstelde) voordelen ervan, was er niet meer bij.
En op zich lijkt dat nog terecht ook. In tijden van crisis is er geen tijd om over elke beslissing te reflecteren. Of dat wordt toch algemeen aangenomen. 

Maar met die manier van denken zijn twee grote problemen. Ten eerste baseren we het beleid op gegevens waarvan de validiteit helemaal niet geverifieerd kan worden. Met andere woorden: op veronderstellingen. En anderzijds is er gewoon een logische denkfout. Als we die drastische beslissingen immers nemen op basis van ‘het is een unieke gebeurtenis’, kunnen we dan niet exact hetzelfde zeggen over de maatregelen zélf?

Nostradamussen van den Aldi 

Verder lezen?

Word ook abonnee en lees
alle artikels en digitale magazines

Onbeperkt toegang tot alle artikels
en digitaal archief op PNWS.be.
Stop wanneer je wil.

Eerste 3 maanden €2.99 per maand
Nadien slechts €4.99 per maand

Ben je al abonnee?
Log hier in
en krijg toegang tot alle artikels en digitale magazines.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More