Het gaat niet vooruit met de ‘Vooruit’ van sp.a

Juridisch gerommel rond naamsverandering.

Je geeft blijkt van een zekere minachting wanneer je op een dag, zonder blikken of blozen, je club een naam geeft die al bestaat en van de anderen verwacht dat ze zich aanpassen. Als nieuwe kruidenier ga je niet kiezen voor ‘Delhaize’ als naam van je winkel, zeg maar.

Bij de nieuwe wind van Conner Rousseau paste een nieuwe naam, eentje die de vaart der volkeren weet te vangen en staat voor actie. Die werd gezocht, gevonden en door Conner met veel gevoel voor drama aangekondigd: ‘Vooruit’. Met een hoofdletter zowaar. De bescheidenheid van de kleine letters van ‘sp.a’ was voor de archieven.

We zijn nu enkele maanden verder, maar op elke brief die het hoofdkwartier van de rooien verlaat staat nog altijd ‘sp.a’. How come? Volgens Conner: corona. Dat doet elke organisatie waar het niet echt rolt zoals het hoort, corona de schuld geven. Probeer maar eens naar de vakbond of de ziekenkas te bellen, dan weet je wat we bedoelen. Na een jaar  is het nog altijd de schuld van corona dat je drie kwartier lang een krakend kutmuziekje moet doorstaan om – in het beste geval – de verkeerde dienst aan de lijn te krijgen.

Nu goed, eind maart verdwijnt normaliter voor het eerst in de naoorlogse geschiedenis de verwijzing naar het socialisme in de naam van de Vlaamse sociaaldemocraten. Het Kunstencentrum in Gent dat sinds jaar en dag dezelfde naam draagt, heeft de strijd opgegeven en zal op zoek gaan naar wat anders. “De ironie is wel dat wij op dit moment de enigen zijn die bescherming van het merk Vooruit konden krijgen”, zegt Franky Devos, algemeen coördinator van de Gentse Vooruit in de ‘De Morgen’. Sp.a had vorig jaar geprobeerd de merknaam Vooruit te registreren in de Benelux, maar dat mislukte. De Gentse Vooruit slaagde er vervolgens wel in.

Maar de socialisten hebben nog een aantal ingebrekestellingen aan hun broek. Een tiental lokale partijen die de naam ‘Vooruit’ dragen, eisen dat de sp.a onmiddellijk haar plannen stopzet. Bij sp.a is men niet onder de indruk van de ingebrekestellingen. “De naamsverandering stoppen is absoluut niet aan de orde”, klinkt het.

Tenzij dat de partij alweer aan een nieuwe naam toe is. Want echt nieuw kunnen ‘Vooruit’ al niet meer noemen.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More