Inloggen

Log in of maak je account aan.

Wachtwoord vergeten? Registreren
Registreren
Wachtwoord vergeten

Wachtwoord vergeten? Voer je gebruikersnaam of e-mailadres in. Je ontvangt een link via e-mail om een nieuw wachtwoord in te stellen.

Registreren
Start Magazines Zoeken Shop Rubrieken

Het feitenfestival: week 4

Stefan Lambrechts - 06-06-2017

Tien dingen die u eigenlijk niet hoeft te weten. Maar die van u wel een interessante mens maken!

De Muiterij op de Bounty werd al eens verfilmd, maar het echte verhaal is iets minder romantisch dan de prent. Acht muiters van de Bounty ontvoerden op Tahiti zes mannen en elf vrouwen en reisden daarmee verder naar Pitcairn Island. Achttien jaar later werden ze daar ontdekt door walvisvaarders. Er was nog maar één man in leven, omringd door tien vrouwen. De rest van de kerels had elkaar vermoord in de strijd om de harem.

U kunt zich maar beter niet te diep in de jungle van Nieuw-Guinea begeven. Er woont daar een stam die zichzelf de Asman noemt, wat zoveel betekent als: de menselijke wezens. Alle andere mensen noemen ze de Manowe. Oftewel: de eetbaren.

De Finse keuken staat niet meteen bekend om haar verfijnde gerechten. Er was ooit een onderzoek waarbij een groep Finnen zes weken lang Italiaans moest eten en de groep Italianen zes weken lang Fins. De Finnen hun geluk kon niet op, maar de Italianen trapten het na twee dagen alweer af.

De Fransen vangen hun voedsel dan weer het liefst zelf. In Frankrijk wordt er per hoofd van de bevolking makkelijk tien keer meer gejaagd dan in ons land.

Bent u van plan om ooit de noordpool te bezoeken? Een verkoudheid zal u er alleszins niet oplopen. Door de lage temperatuur leggen verkoudheid- en griepverwekkers onmiddellijk het loodje.

Op de zuidpool ligt dan weer zo’n negentig procent van al het ijs op aarde. Het ganse continent ligt verstopt onder een ijslaag die op sommige plaatsen meer dan vier kilometer dik is.

Bibberen alom dus. Maar het koudste (kunstmatige) plekje op aard ligt in Boulder, Colorado. Daar onderzocht wetenschapper Carl Wieman het gedrag van moleculen bij een temperatuur van – 273 graden Celsius. Dat is zelfs de laagste temperatuur van het ganse heelal. Daar is het, door de nagloeiende straling van de oerknal, minstens twee graden warmer.

 

En wat is dan de droogste plaats op onze planeet, vraagt u zich af? Dat is zonder twijfel Calama, in de Atacamawoestijn in Chili. Daar heeft het al zo lang de mensheid bestaat niet meer geregend.

De Eiffeltoren is een bezienswaardigheid in Parijs waar u moeilijk naast kunt kijken. En zeker niet in de zomer: dan is het bouwwerk ruim een meter hoger dan in de winter.

De toren van Pisa is misschien (nog) niet de scheefste toren ter wereld, maar wel de bekendste. En hij zakt steeds verder weg ook. Moest hij niet flink ondersteund worden, dan zou hij binnen enkele jaren omvallen.

Feitenfestival

Reacties

Resterende karakters 500
Nieuwsbrief Mis nooit meer het laatste nieuws, exclusieve aanbiedingen en boeiende verhalen van P-magazine! Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.
Zoeken