Het ego van Trump duwt de VS richting burgeroorlog

Aanslag op de democratie eist vier doden.

Donald Trump heeft voor zichzelf een onuitwisbare plaats gereserveerd in de geschiedenisboekjes. Maar niet zoals hij dat had gehoopt. Goed vier jaar geleden fronste ieder weldenkend mens de wenkbrauwen toen Trump president werd van de Verenigde Staten. Deed hij het zo onnoemelijk slechter dan zijn voorgangers? ‘Anders’ was hij alleszins wel. Vaststaat dat Donald een persoonlijkheidsstoornis heeft en dat zijn ego niet compatibel is met verliezen.

Na zijn nederlaag bij de presidentsverkiezingen, verloor hij gisteren nog eens twee keer. Eén keer in Georgia waar de laatste twee zitjes in de Senaat naar de Democraten gaan en Biden op die manier mathematisch een meerderheid in de Senaat verwerft via de stem van de voorzitter Kamala Harris.

Een tweede keer verloor Trump toen hij zijn aanhangers had opgeroepen om zijn nederlaag niet te aanvaarden en het Capitool te bestormen.

Rond drie uur ’s middags lokale tijd in Washington DC dringen aanhangers van Trump het Capitool binnen, waar het Congres op dat moment onder leiding van vicepresident Mike Pence bijeen is om de verkiezingsuitslag te bekrachtigen. Daarmee zou Joe Biden officieel door het Congres tot winnaar van de Amerikaanse presidentsverkiezingen uitgeroepen moeten worden. De zitting moest onderbroken worden omdat heethoofden het gebouw en later ook de zaal van de Senaat binnendringen. Er vallen vier doden en 50 mensen worden gearresteerd.

De democraten spreken van een staatsgreep. Trump weigert in te grijpen. Hij blijft olie op het vuur gooien door zijn ongefundeerde claim te herhalen dat de verkiezingen frauduleus verliepen. De gewraakte videoboodschap waarin Trump dat doet, wordt later door zowel Twitter als Facebook verwijderd. Nog later worden zijn accounts geblokkeerd.

Vicepresident Mike Pence schakelt de Nationale Garde in om de relschoppers uit het Capitool te verjagen: “Aan degenen die vandaag grote schade hebben aangericht in ons Capitool: je hebt niet gewonnen. Geweld wint nooit. Vrijheid wint. En dit is nog steeds het huis van de mensen… Laten we weer aan het werk gaan” , aldus Pence. De zitting ter bevestiging van Bidens overwinning werd hervat. De Amerikaanse Senaat en het Huis van Afgevaardigden hebben het verzet tegen de verkiezingsuitslag in de staat Arizona alvast verworpen.

Enkele ministers van de Amerikaanse regering bespreken momenteel het afzetten van president Donald Trump.  Dat meldt ‘CNN’ op basis van een bron binnen de Republikeinse partij. Het kabinet kan een president afzetten onder het 25e amendement van de Amerikaanse grondwet als de president niet geschikt wordt geacht om zijn ambt nog langer uit te oefenen. Je kan je de vraag stellen of Trump überhaupt ooit mentaal geschikt is geweest om president te zijn.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More