Het duurt een tijdje voor je frank valt op Pluto (video)

Wetenschappers zijn rare jongens.

Een wetenschapper is professioneel nieuwsgierig en onderzoekt de dingen. ‘Dingen’ die niet altijd nuttig zijn om te weten. Wat dacht je bijvoorbeeld van het Europese deeltjeslab CERN, een deeltjesversneller waarmee men deeltjes met grote snelheid (bijna de lichtsnelheid ) op elkaar laat botsen. Tijdens de botsing vallen de deeltjes uit elkaar in elementaire deeltjes zoals quarks. Op deze manier hoopt men theorieën te vinden die de 4 fundamentele krachten (elekromagnetische kracht, zwaartekracht, zwakke kernkracht en sterke kernkracht) kunnen verklaren uit één elementaire kracht. Als je je afvraagt waarom, heb je het niet begrepen. Een en ander gebeurt in een buis van 27 kilometer lang en er zijn plannen om tegen 2036 een nieuwe te gaan bouwen van 100 kilometer lang. Kostprijs (ruw geschat op enkele centiemen na): 20 miljard euro.

Hoe dan ook, we willen je verblijden met een leuke video van planetair wetenschapper dr. James O’Donoghue. Die toont de snelheid waarmee objecten vallen op andere oppervlakken zoals onze zon, Ceres, Jupiter, de Maan of Pluto. Te zien is hoe snel een bal valt vanaf 1 kilometer hoogte.

Het duurt bijvoorbeeld 2,7 seconden voor een bal om die afstand af te leggen op de zon, terwijl het 14,3 seconden duurt op Aarde. “Dit geeft je een idee van de zwaartekracht die je voelt bij elk object,” aldus O’Donoghue.

Mooi zo, onze frank is ondertussen gevallen en stellen ons hier geen vragen bij.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More