Het coronavirus: nog niet gaan paniekeren of gaan hamsteren

“Kans is reëel dat het coronavirus naar ons land komt.”

Een virus kent geen landsgrenzen. Ons land houdt er rekening mee dat er ook hier een plotse uitbraak van het virus komt en heeft een plan klaar. Onze minister van Volksgezondheid, Maggie De Block, wil niet dat mensen gaan paniekeren of gaan hamsteren. Iets doen of niets doen, dat is de vraag.

In ‘De Ochtend’‘ van Radio 1 zegt de Block dat het niet zo verontrustend is dat er mensen sterven. “Dat gebeurt bij de griep ook. Maar het is wel een virus dat zeer besmettelijk is”, aldus De Block. Daarmee waarschuwt ze toch om niet te hard te relativeren. Het is inderdaad zo dat een gewone griep ook vele slachtoffers maakt, maar het coronavirus blijkt zo besmettelijk, dat men zelfs met de meest extreme maatregelen niet een wereldwijde verspreiding heeft kunnen beletten.

De minster legt uit dat ons land in drie fasen wenst te werken.

  • Fase 1: Het virus wordt buitengehouden, mensen met klachten worden nagekeken.
  • Fase 2: Het virus verspreidt zich in het land, besmette locaties worden geïsoleerd. Niet alleen patiënten worden getest, maar ook iedereen rondom die patiënt wordt pro-actief gecontroleerd.
  • Fase 3: Er is een echte uitbraak, men kan overgaan tot quarantaine, de nadruk ligt op medische verzorging.

Momenteel zit ons land in fase 1, Italië in fase 3.

Gaat ons land nu extra maatregelen nemen? Nee. Volgens De Block heeft dat geen enkele zin omdat er een incubatietijd is en men na een controle absoluut niet zeker is of iemand besmet is of niet. Je kan ook besmet zijn zonder symptomen te vertonen. Er zullen dan ook geen extra controles komen op mensen die na de krokusvakantie terugkomen uit Italië en er zullen geen grenzen gesloten worden.

Het is met andere woorden afwachten en improviseren vanaf het moment dat er wat gebeurd. Het is onmogelijk om ziekenhuisbedden vrij te houden voor ‘het geval dat’. “Handen wassen, genoeg afstand houden, oppassen met hoesten en niezen, liever papieren zakdoeken gebruiken en die dan weggooien. En misschien wat minder kussen”, aldus een vrolijke De Block.

Laten we hopen dat er niets gebeurt, want in een land van zakdoek groot, waar we dichter bij elkaar wonen dan elders, zou de verspreiding van het virus moeilijk te beheersen zijn en is het gedaan met de vrolijkheid.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More