Het coronavirus kostte ons land vorig jaar 35,6 miljard euro

“Gratis bestaat niet.”

Ook Sinterklaas moet zijn speelgoed kopen. Corontests kosten ons land tussen de 1,4 en 2 miljoen euro per dag. Ook wie straks door de leerachterstand niet kan rekenen, zal beseffen dat dat op lange termijn onbetaalbaar wordt.

Maar er zijn meer uitgaven, veel meer. De coronacrisis heeft de overheid vorig jaar 35,6 miljard euro gekost. Dat blijkt uit het officiële begrotingsresultaat, dat ‘De Tijd’ kon inkijken. Het totale tekort van 44,9 miljard is in absolute cijfers het grootste ooit.

Dat wordt zowaar als ‘goed nieuws’ beschouwd. “Want bij de jongste raming in oktober, werd een tekort van 47,6 miljard euro verwacht”, aldus staatssecretaris voor Begroting Eva De Bleeker (Open Vld). Toch waarschuwt ze dat ook 2021 een moeilijk begrotingsjaar zal worden. “Het tekort zal niet spontaan verdwijnen en de problemen die er al waren, zoals de vergrijzing, zijn niet weg.” Zo ver wij ook al.

Als straks de coronacrisis ophoudt te bestaan, kunnen we beginnen terugbetalen. En onze kinderen, en de kinderen van onze kinderen. En dan mogen we hopen dat het daar stopt.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More