Het bewijs dat de gulle Nederlanders toch gierig zijn

Zoekmachines bevestigen het cliché van de buren die we het liefste hebben.

Wij zijn niet de enigen die vinden dat ‘den Hollander’ gierig is. In het Engels bestaat er zelfs een woord voor, going Dutch. Het is een beetje dubbel, want diezelfde Nederlander heeft een erg gulle hand als het op liefdadigheid aankomt. En toch,  op Marktplaats.nl – een tweedehandswebsite – kwam dat gierig clichéetje bovendrijven.

Aan het eind van het jaar publiceren websites wel eens statistieken en lijstjes. Het verkoopplatform heeft zo een aantal cijfers bekendgemaakt en wat blijkt de meest gezochte term op de website voor 2019? Juist, ‘gratis’. Dat is overigens niet een dingetje van het afgelopen jaar, al sinds de oprichting in 1999 staat het woord bovenaan alle lijstjes.

Nederlanders zullen zich misschien willen verdedigen door aan te halen dat het geen kwestie van gierigheid is dan wel van zuinigheid en dat het gratis overnemen van iemands spullen eigenlijk heel duurzaam is. Maar, het is wat het is.

De top tien bevestigt overigens nog enkele andere clichés over onze bovenburen. Zo staat ‘camper’ op de tweede plaats, gevolgd door ‘fiets’ (3).

Maar, heb je er al eens op gelet als je in Nederland bent, hoeveel auto’s er een trekhaak hebben ? Wel, ‘caravan’ staat op 4.

Gezellig toch?

En toch komen we er zo graag…

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More