Het ‘arme’ Afrika heeft liefst 125.000 dollarmiljonairs

Sommige ngo’s hebben er belang bij om Afrika voor te stellen als een arm continent en de Afrikaan als niet vermogend. Afrika is uiteraard een groot continent met enorme contrasten. Het ene land – bijvoorbeeld Mauritius – is het andere – bijvoorbeeld Ivoorkust – niet. 

Het mag misschien vreemd klinken, maar in Afrika wonen miljonairs, multimiljonairs en zelfs miljardairs. Eind vorig jaar telde Afrika zelfs 125.000 miljonairs en 22 miljardairs. Het totale privévermogen op het continent bedroeg 2.000 miljard (2 biljoen dus) dollar. Dat blijkt uit het recentste Africa Wealth Report van de AfrAsia Bank.

Het zijn straffe cijfers die je niet onmiddellijk in Afrika verwacht, maar op het continent leven er ook 6.200 multimiljonairs (meer dan 10 miljoen dollar). Het belastingparadijs en eiland Mauritius is met een gemiddeld vermogen van 31.900 dollar per hoofd van de bevolking het rijkste land van het continent.

Zuid-Afrika, Egypte, Nigeria, Marokko en Kenia zijn verantwoordelijk voor meer de helft van al het Afrikaanse privévermogen.

Business Insider: “Zuid-Afrika heeft meer dan twee keer zoveel miljonairs (zogeheten high net worth individuals) dan welk ander land in Afrika dan ook: 36.500. Johannesburg en Kaapstad zijn dan ook de rijkste steden van Afrika. Egypte en Nigeria volgen op de tweede en derde plaats.”

De meeste miljardairs wonen in Egypte. Dat land met zijn rijke geschiedenis telt volgens het Africa Wealth Report zes miljardairs. Zuid-Afrika heeft er vijf, Nigeria vier en in Marokko wonen drie miljardairs. Het totale privévermogen in Afrika daalt wel al het hele afgelopen decennium omdat veel miljonairs en miljardairs die landen hebben verlaten en zich in Europa, de VS of Australië hebben gevestigd.

Op dit moment bedraagt het totale vermogen van privépersonen in Afrika 2.000 miljard (2 biljoen dus) dollar. Er wordt vooral sterke groei verwacht in Ethiopië, Mauritius, Rwanda, Kenia en Oeganda. AfrAsia Bank verwacht dat het totale privévermogen in Afrika het komende decennium met 30 procent gaat stijgen naar 2.600 miljard (2,6 biljoen) dollar.


Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More