Herinner je je dit nog: de corona-app

Karine Moykens op de barricades voor het invoeren vaccinatiepaspoort.

Als het aan Karine Moykens – voorzitster van het Interfederaal Comité Testing en Tracing – ligt, dan wordt het vaccinatiepaspoort ingevoerd. Een panel van viroloog Marc Van Ranst, intensivist Geert Meyfroidt, CEO van Pfizer Belgium Karel Van De Sompel en Karine Moykens besprak in het Leuvense Health House de toekomst na vaccinatie. Een merkwaardige mix van één mening als je het ons vraagt, maar het gezelschap kwam minder goed overeen dan verwacht. Moykens – van wie we bezwaarlijk kunnen zeggen dat ze met haar testing en tracing een goed rapport krijgt – is voorstander van het vaccinatiepaspoort, maar wel vanaf het moment dat iedereen minstens de kans heeft gehad om zich te laten vaccineren. “Voer je zoiets vroeger in, dan ga je discrimineren”, aldus Moykens. Ze wil het paspoort  evenwel niet gekoppeld zien aan de contacttracing-app Coronalert, om de eenvoudige reden dat de app dan grondige aanpassingen zou moeten ondergaan. En dus wil ze het aan Europa overlaten.

Marc Van Ranst denkt daar echter heel anders over. De viroloog nam het op voor onze vrijheid. “Als je festivals gaat organiseren waar ik met mijn vaccinatiepas wel naartoe zou mogen, en mijn kameraad niet, dan ga je naar een soort dystopie”, aldus Van Ranst. Er is volgens de viroloog ook nog te weinig bekend over de besmettelijkheidsgraad na vaccinatie. In hoeverre kan je nog besmet raken als je gevaccineerd bent, en in hoeverre kan je het virus dan nog doorgeven.

Hoe dan ook, de lezing leverde een nostalgische herinnering op: ‘de contacttracing-app’. Wie heeft die nog op z’n gsm staan? Wie heeft hem ooit gebruikt? En wie gebruikt hem nog? Was dat – volgens Moykens – niet een ticket in voorverkoop voor de reis naar het rijk van de vrijheid?

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More