Heil ons pensioen!

Minstens 17 Belgen krijgen nog altijd een nazipensioen.

Na eerdere ontkenning, bevestigt de Duitse staatssecretaris nu dat wereldwijd nog altijd 63.159 mensen een nazipensioen krijgen. 17 van hen zijn Belgen.

Duitsers zijn altijd gründlich geweest. Niet alleen het grote aantal pensioenen shockeert, ook het bedrag. Voorheen werden bedragen van 300 tot 400 euro genoemd, nu spreekt men over een gemiddelde van 1.561,72 euro.

Het pensioen werd destijds door Hitler zelve beloofd en dient als compensatie voor lichamelijke letsels die ze opliepen in dienst van het Derde Rijk. Lange tijd werd het bestaan van de pensioenen afgedaan als een mythe en verborg Duitsland zich achter hun bekende cliché-antwoord nergens van te weten. Onder druk van Ulla Jelpke, die al jaren nabestaanden van kampoverlevenden vertegenwoordigt, stemde de Duitse autoriteiten eindelijk in de cijfers bekend te maken.

We zijn ondertussen 70 jaar later.

Let wel: het gaat om een ‘aanvullend’ pensioen. Nog schrijnender is het als je de cijfers naast die van de slachtoffers van het Naziregime legt. Dwangarbeiders die verplicht werden om in Duitsland te gaan werken, kregen na de oorlog een schadevergoeding van 50 euro .

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More