Heibel over ‘waardeloos’ bankbiljet

Atelier Lachaert Dhanis, alias het duo Sofie Lachaert en Luc Dhanis, heeft een bankbiljet zonder nominale waarde in opdracht van de Nationale Bank gemaakt. Die laatste instelling is boos.


Op de website van het atelier werd het biljet te koop aangeboden voor 10 euro en daar was de Nationale Bank niet gelukkig mee.

De Nationale Bank van België distantieert zich nadrukkelijk van het commercieel initiatief waarbij de herdenkingsbiljet te koop werd aangeboden.

Naar aanleiding van de sluiting van de biljettendrukkerij van de NBB werd door de medewerkers van de drukkerij samen met het kunstenaarsduo Atelier Lachaert Dhanis een herdenkingsbiljet ontworpen. Bedoeling was om zo een hommage te brengen aan de tekenaars, ontwerpers en drukkers van de Bank die sinds de oprichting van onze instelling verantwoordelijk waren voor deze unieke activiteit. Dit biljet, dat geen enkele betaalwaarde heeft, rolde na het beëindigen van de laatste eurobiljettenreeks enkele maanden geleden van de NBB persen.

Het biljet was bedoeld als relatiegeschenk voor de NBB medewerkers en enkele contacten om de mooie geschiedenis van de drukkerij – die wereldwijd bekend stond omwille van haar expertise – in schoonheid af te sluiten. Het Atelier Lachaert Dhanis ontwierp het design dat knipoogt naar de rijke geschiedenis volledig in opdracht van de Bank en werd daar volgens een bericht van de NBB ook op gepaste wijze voor vergoed en dit in het kader van het algemene ondersteuningsbeleid van Belgische kunstenaars dat de NBB al jaren voert. Er werd ook afgesproken dat de kunstenaars zélf biljetten kregen die ze mochten gebruiken als presentie-exemplaar om hun artistieke creativiteit te tonen.

De Nationale Bank betreurt ten zeerste dat het Atelier nu commerciële doeleinden nastreeft met deze biljetten en ze te koop aanbiedt. Wie vandaag naar de webwinkel van de ontwerpers gaat, merkt dat het biljet uitverkocht is. Verwachting is dat de waarde snel zal stijgen.

Het ‘bankbiljet’ is volgens de site waardeloos, en dus gratis. De 10 euro werd in rekening gebracht voor de verpakking, een print met een literaire tekst van Jonas Lescrauwaet, de administratiekosten en belastingen.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More