Heel Frankrijk staakt

Zwarte donderdag voor Macron.

De pensioenhervormingen zouden president Macron wel eens naar de politieke guillotine kunnen voeren. Het pensioenstelsel is heilig voor de Fransen. Veel Franse regeringen probeerden een hervorming van het pensioen en allemaal moesten ze terugkrabbelen na massaal protest. De geschiedenis herhaalt zich. Vandaag staakt zo goed al heel Frankrijk, van advocaat tot vuilnisman, van Marseille tot Lille.

Het voorstel van de Franse regering voor de hervorming van de pensioenen is nochtans voorzichtig en steekt een hand uit naar de redelijkheid van het Franse volk. Men wil geleidelijk naar een eenheidsstelsel waarbij maximaal 14 procent van het bruto binnenlands product naar pensioenen gaat. De regering kent haar vaderlandse geschiedenis en noemt daarom dan ook geen leeftijd.

De officiële pensioenleeftijd in Frankrijk is nu 62 jaar. Sommigen mogen al veel eerder stoppen. Militairen soms al op hun 47ste, treinpersoneel met 52 jaar en zeevarenden als ze 55 zijn. Men heeft berekend dat de Fransman  gemiddeld op de leeftijd van 60,8 jaar met pensioen gaat en dan 74 procent ontvangt van zijn/haar laatste inkomen. In Europa is dat – ter vergelijking – maar 59 procent.

“Dat stelsel dreigt onbetaalbaar te worden”, zegt Macron. De overheid stopt op dit moment jaarlijks 8 miljard in het pensioen, waarvan alleen al 3,3 miljard naar het spoor gaat. Maar het volkt mort. En het mort heel luid. Het zou voor Macron wel eens de kroniek kunnen worden van een aangekondigd vertrek.

 

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More