Heeft El Kaouakibi (Open Vld) gesjoemeld of is er er rook zonder vuur?

Open Vld-politica door haar eigen bestuur in opspraak gebracht.

350.000 euro zou er verdwenen uit de kas van jongerenorganisatie ‘Let’s Go Urban’ (LGU Academy). Drie bestuurders van de vzw wijzen daarvoor met de beschuldigende vinger naar Sihame El Kaouakibi (34).

El Kaouakibi – de politica met het iconische kapsel – was destijds het wit konijn van Bart Somers, werd in 2012 nog verkozen tot Antwerpenaar van het jaar, en zetelt sinds 2019 in het Vlaams Parlement voor Open Vld. De LGU Academy was het paradepaardje van El Kaouakibi. Dankzij haar – het boegbeeld van de allochtone gemeenschap – kreeg de vzw jarenlang stevige subisidies voor de academy, waarmee ze naar eigen zeggen jongeren met diverse achtergronden wil “empoweren”. Aan de hand van sport, dans, multimedia en bijscholing kregen de voorbije jaren vele honderden jongeren de kans hun talenten en persoonlijkheid te ontwikkelen.

De Stad Antwerpen kan zich wel vinden in dit ‘politiek correct’ project en geeft jaarlijks 150.000 euro aan de vzw. Vier jaar geleden was er bovendien een eenmalige cheque van één miljoen euro voor de bouw van een groot pand op het Kiel. Het Kiel is een Antwerpse wijk waar vooral niet-Belgische Belgen thuis zijn. De Vlaamse subsidies daarentegen lieten op zich wachten omdat geoordeeld werd dat het bestuur zowel op zakelijk als artistiek vlak de verwachtingen niet kon inlossen.

Drie bestuurders van Let’s Go Urban brengen El Kaouakibi nu in opspraak en beschuldigen haar ervan 350.000 euro aan subsidies te hebben doorgesluisd naar vennootschappen die aan haar gelinkt zijn. Ze stelden vast dat er op minder dan twee jaar tijd voor liefst 350.000 euro aan subsidies zou zijn overgemaakt aan verschillende commerciële vennootschappen waar de politica rechtstreeks of onrechtstreeks – via haar vriendin, Erika Xuan Nguyen – aan gelinkt wordt. Het gaat van een adviesbureau en een vastgoedpoot tot een koffiebar, een evenementenbureau of een interimkantoor waar ze ooit van ver of dichtbij bij betrokken was. Een door de stad betaalde keuken, zou niet staan waar ze moet staan.

Twee interne audits naar de financiële bedrijfsvoering leverden niets op. Volgens onafhankelijke leden van de beheerraad botsten die elke keer met El Kaouakibi en haar broer. De bestuursleden besloten om een revisor in te schakelen voor een externe audit.

“De forensische audit heeft geresulteerd in een verslag dat ons heeft doen besluiten om ons ontslag in te dienen, omdat we ons willen distantiëren van bepaalde handelwijzen. Dit strookt niet met ons ethisch kompas”, zegt Ann Maes namens de drie ontslagnemende leden van de raad van bestuur in ‘De Gazet Van Antwerpen’.

Een voorlopig bewindvoerder – aangesteld door de Antwerpse ondernemingsrechtbank – moet nu de komende drie maanden klaarheid scheppen. El Kaouakibi spreekt van karaktermoord.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More