Heeft Bill Gates de oplossing voor het klimaatprobleem?

Bill Gates associëren we niet onmiddellijk met het klimaat, maar de man heeft een boek uit met interessante en vooral verrassende inzichten. Het boek “How to avoid a climate disaster” (“Hoe we een klimaatramp kunnen vermijden”) verschijnt deze week.

In essentie is zijn strategie eenvoudig: energieopwekking koolstofvrij maken door fossiele brandstoffen te vervangen door hernieuwbare energiebronnen en kernenergie, en vervolgens zoveel mogelijk onze activiteiten elektrificeren.  Gates: “Sommige stroombronnen nemen meer ruimte in beslag dan andere. Dit is van belang om de voor de hand liggende reden dat er maar zo veel land en water is om te gebruiken. Ruimte is natuurlijk verre van de enige overweging, maar het is een belangrijke overweging waarover we het vaker zouden moeten hebben dan we vandaag doen.”

Om te meten hoeveel ruimte wordt ingenomen om een ​​bepaalde hoeveelheid stroom te genereren, gebruiken wetenschappers de parameter vermogensdichtheid, die wordt gemeten in watt per vierkante meter.

Het is belangrijk om rekening te houden met het aantal watt per vierkante meter bij het bespreken van de haalbaarheid van een bepaalde energieoplossing voor een bepaalde locatie of situatie. “Als je wind in plaats van zonne-energie wilt gebruiken, heb je veel meer land nodig ceteris paribus (als alle andere zaken gelijk blijven)”, schrijft Gates. “Dat betekent niet dat de wind slecht is en dat de zon goed is. Het betekent alleen dat ze verschillende vereisten hebben die deel moeten uitmaken van het gesprek. “

Dit zijn de watt per vierkante meter voor enkele van de meest besproken stroombronnen volgens Gates:

Fossiele brandstof: 500 tot 10.000 watt per vierkante meter
Nucleair: 500 tot 1.000 watt per vierkante meter
Zonne-energie: 5 tot 20 watt per vierkante meter (Gates zegt dat het theoretisch mogelijk is dat dit oploopt tot 100)
Waterkracht, zoals dammen: 5 tot 50 watt per vierkante meter
Wind: 1 tot 2 watt per vierkante meter
Hout en andere biomassa: minder dan 1 watt per vierkante meter

Het valt onmiddellijk op dat fossiele brandstof bijzonder goed scoort. Het is dan ook geen toeval dat dit onze primaire bron was en is. Maar nucleaire energie is het beste alternatief. Gates wil ook minder inzetten op het beperken van ons energieverbruik. Hij is realistisch en beseft dat niet elke bewoner op deze aardbol (Azië en Afrika bijvoorbeeld) in dat verhaal zal meestappen. 

Samengevat stelt Gates dat de doelstelling om koolstofvrij te zijn in 2050 onmogelijk te halen is zonder kerncentrales. Hij heeft bovendien een alternatief ontwikkeld dat beter en veiliger is dan de huidige centrales. Nu nog de politici overtuigen, te beginnen met klimaatpaus Timmermans.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More