HBO Max schrapt vijf afleveringen van South Park

Herinner je jezelf nog de term ‘Je Suis Charlie’?

Het was een samenhorigheidsgevoel: scherpe meningen en satire over gevoelige onderwerpen mogen nooit onderworpen worden aan censuur. Wel, dat was 2015. Welkom in 2020. Het lijkt erop dat iedereen in de showbizzwereld meer schrik heeft van de gedachtenpolitie op Twitter, dan de gedachte om de vrije meningsuiting hoog in het vaandel te dragen.

De beste manier om een probleem op te lossen is de humor ervan te ontdekken. Maar niet in de ogen van HBO Max. Nadat de streamingsdienst al besliste om tijdelijk Gone With The Wind te verwijderen vanwege racistische stereotypen, hebben ze nu South Park onder de loep genomen.

Grof, satirisch, atheïstisch, absurd en aanstootgevend. Dat zijn altijd de drijfveren geweest van de meest satirische animatieserie ooit sinds het in 1997 op het kleine scherm werd uitgezonden. In tegenstelling tot alle opgeheven politieke correcte vingertjes in Hollywood, durfden Matt Stone en Trey Parker zowat met alle controversiële onderwerpen te lachen.

Ook de profeet Mohammed, net als Jezus, Krishna, Boeddha en Mozes, ontkwam niet aan de bijtende spot. In de 200ste aflevering in 2010 werd Mohammed ‘expres’ niet in beeld gebracht omdat moslims dat niet zouden accepteren. Daarom zat de profeet in een berenpak. Ook eerder was Mohammed al het doel van spot van de tekenaars.

Het leverde Stone en Parker destijds tientallen doodsbedreigingen op. De dreigementen op radicale websites werden vergezeld van foto’s van de vermoorde filmmaker Theo van Gogh. ‘Theo van Gogh; have Matt Stone and Trey Parker forgotten this?’, viel er te lezen.

Om de islamitische fans van de reeks niet te kwetsen, zijn de vijf afleveringen waarin de profeet in wordt vermeld, niet op HBO Max te zien. Ook op Hulu, waar South Park al langer te vinden is, zijn deze afleveringen niet opgenomen in het aanbod:

  • Super Best Friends (seizoen 5)
  • Cartoon Wars Part I en Cartoon Wars Part II (seizoen 10)
  • 200 en 201 (seizoen 14)

HBO Max had destijds een felle strijd geleverd om de exclusieve streamingrechten van de tekenfilm te bemachtigen. Ze zouden een bedrag tussen 500-550 miljoen dollar er voor over hebben gehad. 

Ondertussen hebben Stone en Parker nog steeds niet gereageerd op de hele heisa. Dat zet de fans van de show weer aan het denken: hebben ze hun eigen integriteit opgegeven voor wat extra dollars?

Laten we hopen van niet, want South Park is het enige lichtpuntje dat we nog hebben in deze donkere tunnel van politieke correctheid.

 
 
Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More