Handhaven lukt nog altijd niet

“Iedereen controleren is onwerkbaar en gewoon onmogelijk.”

Wie besmet is, een hoogrisicocontact had, of terugkomt uit een rode zone in het buitenland, moet in quarantaine en zal gecontroleerd worden. Ten minste, dat was de ambitie van de federale overheid. In de praktijk loopt het echter anders.

“Compleet onwerkbaar”, klinkt het bij de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG). “De realiteit is dat gemeenten lange lijsten doorkrijgen met daarop alle inwoners die in quarantaine moeten. Echter zonder uitleg of het om effectief besmette personen gaat, dan wel mensen die een hoogrisicocontact hadden of mensen die uit een rode zone in het buitenland terugkeren”, zegt Nathalie Debast, woordvoerster van VVSG in ‘Het Nieuwsblad’.

Iedereen controleren is onmogelijk. Noem het een bezigheidstherapie die niet essentieel is. De VVSG vraagt daarom met aandrang dat er meer gedetailleerde quarantainelijsten naar de gemeenten worden doorgestuurd.

Maar. Volgens het kabinet van Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) laat de huidige regelgeving en ook de privacyregels vandaag niet toe dat er meer gedetailleerde gegevens aan de gemeenten worden overgemaakt. “Meer gegevens zijn ook niet nodig om de quarantaine na te kijken”, aldus nog het kabinet Beke.

Zou iemand de corona-app nog gebruiken?

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More