Sociale zekerheid voor half miljard geplunderd, De Block grijpt niet in

Concurrerende farmabedrijven spelen onder één hoedje.

Enkele weken geleden redde het land kleuter Pia door een nooit eerder geziene opstoot van solidariteit. Dat het farmabedrijf Novartis 1,6 miljoen euro durfde vragen voor één geneesmiddel, leidde tot een stevige polemiek in de media. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block trok mee de barricades op en verweet de hele sector een gebrek aan maatschappelijk engagement.

Het Laatste Nieuws kwam vandaag uit met een onderzoek dat ze voerden naar een dossier over Novartis en Roche, dat al vijf jaar lang geklasseerd ligt te wachten. Een sluitend antwoord komt er van De Block niet, maar het is duidelijk dat beide bedrijven de sociale zekerheid plunderen voor zo’n half miljard euro.

Je kan van De Block en haar collega’s moeilijk beweren dat ze streng zijn geweest tegenover de farmasector. Dit understatement slaat op het oogluikend toekijken naar de concurrentievervalsing tussen de bedrijven Novartis en Roche. Die brengen beiden een product op de markt tegen ouderdomsblindheid, maar Lucentis van Novartis is 20 keer duurder dan Avastin van Roche. Een product dat 20 keer duurder is voor de klant, is dat ook voor de de sociale zekerheid. Het syndicaat van Oogartsen (SOOS) probeert de Belgische Overheid er al tien jaar lang van te overtuigen dat het goedkopere middel gelijkwaardig is en niet gevaarlijk. Het is net hiervan dat Roche misbruik maakt. Zij lieten in hun bijsluiter opnemen dat hun eigen geneesmiddel gevaarlijk is om te gebruiken voor ouderdomsblindheid. Op die manier wordt de oogarts aansprakelijk en niet de patiënt, en kiest die automatisch voor Lucentis.

Vreemd dat een bedrijf als Roche, het wetenschappelijke bewijs ten voordele van haar eigen product naast zich neerlegt en de klant naar de concurrentie jaagt. Niets is minder waar. Roche heeft er alle belang bij dat het 20 maal duurdere product wordt voorgeschreven, want Roche is namelijk eigenaar van het Amerikaanse bedrijf dat het dure Lucentis ontwikkeld heeft. Elke injectie met Lucentis levert hen dus 20 maal meer op dan dan die met hun eigen product Aventis.

In Italië mochten de twee farmabedrijven na een klacht bij de Italiaanse Mededingsautoriteit 182 miljoen euro boete betalen. In Frankrijk en Nederland zijn er ook al maatregelen genomen, maar in ons land ligt een klacht van Test Aankoop sinds 2014 op het bureau van de Belgische Mededingingsautoriteit (BMA). Er werden geen initiatieven genomen om de zaak zelfs maar te onderzoeken en het BMA weigert, zelfs aan minister van Consumentenzaken, Wouter Beke (CD&V), verder enige uitleg te geven.

In 2015 zou er een KB zijn geweest, waarin stond dat het goedkopere Avastin terug betaald mocht worden. Maar om de één of andere reden belandde dat in de prullenmand. Novartis kwam wel met een compromis in de vorm van een prijsdaling van 900 euro naar 600 euro. Dit initiatief, dat je net zo goed kan interpreteren als een schuldbekentenis, vond de Block een overwinning. Zolang echter de prijs niet daalt tot aan de 40 euro van Avastin, blijven Roche en Novartis het extra geld van onze sociale zekerheid opstrijken. Erger nog, De Block zorgde ervoor dat Lucentis voor onbepaalde duur terugbetaalbaar werd (voordien slechts voor 3 jaar) waardoor de verkoop van Lucentis nog steeg.

Als men weet dat jaarlijks een 100.000 injecties worden gegeven, dan is het verlies voor de sociale zekerheid zo’n 500 miljoen euro. Daar kunnen veel kleine Pia’s mee gered worden.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More