Grote verontwaardiging in binnen- en buitenland over uitspraak na moord op Sarah Halimi

Kamerlid Freilich stelt vragen aan minister van Justitie

Kamerlid Michael Freilich (N-VA) reageert diep teleurgesteld op de uitspraak van het Franse gerecht inzake de zaak Sarah Halimi en zal hierover de Belgische Minister van Justitie Van Quickenborne interpelleren.

Kamerlid Freilich: “Afgelopen zondag hebben er manifestaties plaatsgevonden in Parijs, Tel Aviv, Jeruzalem en Londen om te demonstreren tegen de beslissing van het Franse gerecht inzake de moord op Sarah Halimi. Deze gepensioneerde Franse arts en onderwijzeres van 65 jaar werd in 2017 in Parijs vermoord door haar 27-jarige buurman Kobili Traoré. Bijna een uur lang sloeg en schopte hij de vrouw, waarna hij haar van de derde verdieping uit het raam naar beneden gooide terwijl hij ‘Allah Akbar’ riep.”

Kamerlid Freilich nog: “Hoewel tientallen getuigen hoorden hoe Traoré Halimi herhaaldelijk voor ‘duivelse Jodin’ uitschold en haar al jaren lang lastig viel, was er volgens het Franse gerecht geen sprake van antisemitisme. Bovendien besliste het Hof van Cassatie recent zelfs dat de moordenaar wegens ontoerekeningsvatbaarheid niet strafrechtelijk verantwoordelijk kan worden geacht omdat hij vóór de misdaad marihuana had gerookt.”

Deze schandalige beslissing heeft volgens het kamerlid wereldwijd tot terechte verontwaardiging en protest geleid. “In Parijs kwamen naar schatting zelfs 25.000 mensen samen op het Trocadéroplein, met onder hen de voormalige Franse presidentsvrouw Carla Bruni en de burgemeester van Parijs Anne Hidalgo.”

Michael Freilich sluit zich aan bij de terechte wereldwijde verontwaardiging en protesten. “Het kan niet zijn dat iemand zijn straf ontloopt wegens ontoerekeningsvatbaarheid omdat hij ‘high’ was van de marihuana”.

Hij is het eens met de Frans-joodse filosoof Bernard Henri-Lévy die eveneens aanwezig was op de bijeenkomst op het Trocadéroplein. “De grootste onmenselijkheid is niet die van de vreselijke misdaad zelf, maar van het Franse gerecht dat er niet in slaagt om dit als een vorm van antisemitisme te zien. We kunnen ons niet neerleggen bij deze onmenselijke gerechtelijke uitspraak, die dan ook herzien moet worden.”

President Emmanuel Macron heeft ondertussen aangekondigd dat hij wetgeving zou aannemen om te voorkomen dat criminelen een proces vermijden door ontoerekeningsvatbaarheid te gebruiken voor daden die zijn gepleegd onder invloed van drugs.

Kamerlid Michael Freilich zal in navolging hiervan de Belgische minister van Justitie Vincent Van Quickenborne vragen gelijkaardige stappen te zetten om ervoor te zorgen dat daders onder invloed hun straf niet ontlopen. Hij wil in eerste instantie weten of daders hier eveneens hun straf kunnen ontlopen omdat ze ‘high’ zijn en dus ‘ontoerekeningsvatbaar’.

De parlementaire vragen van het kamerlid zijn ondertussen opgesteld en verzonden naar de bevoegde dienst van de Kamer.


Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More