Grote drugsactie op basis van berichten SKY ECC is nu al succes en wel om 2 redenen

Het is de grootste actie tegen het drugsmilieu in ons land ooit. Het parket is voorlopig spaarzaam met informatie en zal pas in de vooravond uitgebreid communiceren. De grootschalige en goed gecoördineerde actie startte al om 5 uur deze ochtend.

Nu al is duidelijk dat de actie een groot succes is en wel om 2 redenen. De speurders konden de communicatie via SKY ECC kraken en dat is eigenlijk wereldnieuws. De onderneming van de toepassing belooft immers 5 miljoen dollar aan diegene die de versleuteling kan omzeilen. Vanavond krijgen we meer uitleg.

De tweede reden is dat het onderzoek al 2,5 jaar bezig is. Dan is een lek niet onwaarschijnlijk. Dat is hier niet gebeurd. Ook dat is een succes op zich. Parket en gerechtelijke politie verdienen omwille van deze 2 elementen een pluim.

Volgens het parket ligt het zwaartepunt van de acties in Antwerpen en Limburg. In Maasmechelen vielen de speurders onder meer op een tiental adressen binnen. Diverse personen daarbij werden opgepakt. Ook een advocaat en zijn stagiair uit het Antwerpse werden opgepakt. In totaal rekent men volgens spaarzame berichten vanwegen de speurders op een twintigtal aanhoudingen. De haven van Antwerpen met de massale aanvoer van cocaïne staat centraal in het onderzoek. Ook daar werd volop en vrijuit gebruik gemaakt van berichten via SKY ECC. Die berichten werden dus wel gelezen door de speurders.

Er werden in totaal 1.500 agenten ingezet. Alles gebeurde onder leiding van de Mechelse onderzoeksrechter Philippe Van Linthout. Bij de rechtbank in Mechelen was het dinsdagmorgen dan ook bijzonder druk: celwagens en politie reden op en af met arrestanten die om 11 uur voorgeleid werden in de zaak.

Wat de afloop ook is, die eerste golf is een denderend succes en het drugsmilieu en diegenen die dat milieu faciliteren – witwassers, sommige malafide vastgoedmakelaars en enkele corrupte advocaten – kregen een forse tik.

Het federaal parket geeft om 17 uur een persconferentie. Die zal plaatsvinden op de Justitia-site, de voormalige Navo-gebouwen in Haren. Men zal er uitleg geven over hoe SKY ECC gebruikt werd in het Antwerpse en in de haven. De communicatie zal niet enkel in België gevolgd worden.

 

 

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More