“Grootste archeologische vondst sinds ontdekking tombe Toetanchamon”

Een stad van 3.400 oud herrijst weer uit het Egyptische zand.

Niet ver van de beroemde Vallei van de Koningen hebben archeologen een stad met drie paleizen uit de tijd van de farao’s blootgelegd. Ze vermoeden dat de stad de grootse stad van het oude Egypte was. De stad zou meer dan 3.400 jaar geleden zijn gebouwd, tijdens de heerschappij van de farao Amenhotep III.

“De ontdekking van deze verloren stad is de op een na belangrijkste archeologische vondst sinds het graf van Toetanchamon”, zei hoogleraar Egyptologie Betsy Brian van de Amerikaanse Johns Hopkins University. Omdat alles zo wonderbaarlijk goed bewaard is, doet het denken aan het Romeinse Pompei. De opgravingen begonnen al in september. Los van de stad zelf – de gebouwen, zeg maar – werden dagelijkse gebruiksvoorwerpen als potten, ovens, (delen van) standbeelden, ringen en scarabeeën gevonden. De archeologische site is als een tijdcapsule die je een inkijk geeft in het dagdagelijkse leven van meer dan 3.000 jaar geleden.

Ook ten tijde van Toetanchamon zouden er vele mensen in de ‘Verloren Gouden Stad’ hebben geleefd. Toetanchamon behoorde tot de 18e dynastie van farao’s en regeerde Egypte kort in de 14e eeuw voor Christus. Zijn graf werd in 1922 ontdekt door de Brit Howard Carter. Het graf was het enige graf in de Vallei van de Koningen dat niet was leeggeroofd. De jonge koning – hij was pas 19 toen hij stierf – spreekt nog altijd tot de verbeelding. Hij had nooit de kans om wat spectaculairs te ondernemen, tenzij door vroeg te sterven en te worden opgebaard in het mooiste graf ooit.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More