Grondwettelijk Hof vernietigt ‘cash for cars’

“Problematisch in het licht van de grondwettelijke beginselen van gelijkheid en niet-discriminatie.”

Daarmee motiveert het Grondwettelijk Hof het vernietigen van de mobiliteitsvergoeding ‘cash for cars’. Bedoeling van ‘cash for cars’ was dat werknemers hun salariswagen konden inruilen voor meer loon. De premie werd dan berekend op basis van de cataloguswaarde van de auto.  Wie daartoe besliste, kreeg dezelfde fiscale en sociale voordelen van de bedrijfswagen.

Maar het Grondwettelijk Hof sluit zich aan bij een aantal klimaatorganisaties en vakbonden die een klacht hadden ingediend en noemt “zowel het algemene opzet van de ontworpen regeling als bepaalde aspecten van de concrete uitwerking ervan  problematisch”.

Piet Van den Bergh, jurist bij het ACV twitterde: “Het Grondwettelijk Hof vernietigt op onze vraag cash for car. Cash for car lost mobiliteitsproblemen niet op, de begunstigden kunnen hun wagen verder blijven gebruiken. Daarnaast: ongerechtvaardigde fiscale koterij, voorbehouden aan werknemers die recht hebben op bedrijfswagen”

De wet was in 2018 gestemd, maar een succes was het niet echt te noemen. Uit een recente studie van hr-dienstenbedrijf Acerta bleek dat nauwelijks 0,175 procent van de werknemers in 2019 hebben gebruikgemaakt van de maatregel. Volgens de federale regering was het echter nog te vroeg om een eerste balans van de wet op te maken.

 

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More