Groenen bezorgd om Belgische aanhangers van QAnon

Eind oktober ‘vierde’ QAnon zijn derde verjaardag. De beweging ‘ontstond’ immers op 28 oktober 2017, toen de mysterieuze ‘Q’ zijn eerste aanwijzing plaatste op het Amerikaanse internetforum ‘4Chan’.

Het is De Standaard die bijna een jaar later, op 3 augustus 2018, voor het eerst bericht over dat fenomeen: De bizarre wereld van QAnon. “Het eerste online bericht van de mysterieuze bron, die nu Q wordt genoemd, verscheen afgelopen herfst, op het forum 4chan. Het is niet duidelijk of Q een man, een vrouw of een groep mensen is (wellicht een groep, td), maar de bron doet zich voor als iemand met een zeer hoog profiel binnen de Amerikaanse overheid, die toegang heeft tot uiterst geheime informatie (het Q-niveau betekent toegang tot informatie die ‘top secret’ is). Q’s volgelingen zien zichzelf als detectives die zijn/haar/hun cryptische boodschappen proberen te ontcijferen. Die boodschappen worden ook ‘broodkruimels’ genoemd, en de ontcijferaars noemen zich bijgevolg ook wel ‘bakkers’.” De uitleg over het Q-niveau is wel niet helemaal correct.

Sindsdien zijn er in de Nederlandstalige en Franstalige pers exact 179 artikels geschreven. Om maar te zeggen dat QAnon niet echt een fenomeen is dat grote bezorgdheid bij ons teweegbrengt. De partij Ecolo-Groen ziet dat anders. Zij willen minister Van Quickenborne zelfs een vraag stellen in het parlement.

In Nederland bestaat QAnon al sinds april 2018 en er staan massa’s interessante en vooral minder interessante artikels en filmpjes op de website. QAnon is volgens deskundigen zelfs met afstand de populairste ‘complottheorie’ in Nederland. Trouw: “Werd er in het begin van de coronacrisis op Google nog vooral gezocht op termen als ‘Corona 5G’ en ‘Bill Gates’, inmiddels wint ‘QAnon’ al een maand of drie de populariteitsprijs.” 

Wat maakt nu juist deze complottheorie zo aantrekkelijk? Trouw: “Mensen die de beweging aanhangen noemen zich Q-Anons en geloven dat alle bekende complottheorieën, van de moord op JFK tot de verspreiding van het coronavirus via 5G-straling, onderdeel uitmaken van een enorm pakket aan leugens die de mensheid al eeuwen krijgt voorgeschoteld door ‘de cabal’, een kwaadaardige liberale elite.”

“De cabal bestaat uit pedofiele Satan-aanbidders die de ‘Deep State’ besturen, een parallelle werkelijkheid waar de ‘Sheeple’, het gewone volk, geen weet van heeft. Ze runnen een internationaal pedofielennetwerk waar kinderen worden misbruikt en opgegeten. Maar, zo geloven ze ook, het einde is in zicht. Binnenkort begint ‘De Storm’ en zullen alle leugens uitkomen. Daarna volgt ‘De Grote Ontwaking’ en zullen ook de Sheeple wakker worden. Een sleutelrol is hierbij weggelegd voor de Amerikaanse president Trump, die de grote messias is.” Hoe dat dan verder moet als Biden in januari overneemt, is niet helemaal duidelijk. 

De ‘beweging’ (dat is te veel gezegd over een groep mensen) is dus overgewaaid naar Europa waar QAnon vooral in Duitsland en ook in Nederland al veel aanhangers heeft. In België blijft QAnon een randfenomeen. Trouw: “Hoeveel precies is onduidelijk, want QAnon staat voor Q en Anonymus (anoniem) en de aanhangers maken zich dus liever niet bekend. Schattingen lopen in de miljoenen.” Dat is allicht een overschatting. 

Ik ken aanhangers van deze ‘beweging’. Het probleem is dat ze met rationele argumenten niet te overtuigen zijn. Ik kreeg ooit een echtpaar op bezoek dat beweerde dat onze politici bloed drinken van kinderen en dat er kinderlijkjes verborgen liggen op het domein van Argenteuil (waar een deel van de koninklijke familie verbleef).

Over dit randfenomeen maakt Ecolo-Groen zich dus druk. Woensdag is er een mondelinge vraag van Cécile Thibaut (Ecolo-Groen) over “QAnon-aanhangers op het Belgische grondgebied” (55011299C) aan de minister van Justitie. Het antwoord kan misschien interessant zijn als we zicht zouden krijgen op het aantal aanhangers van de ‘beweging’ in België. Uit betrouwbare bron hoor ik dat de VSSE zich er in elk geval (voorlopig) niet al te veel zorgen over maakt.


Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More